KAKO NAPRAVITI SAVRŠENE LAZANJE Savjeti Marte Stjuart i slavnih kuvara za pripremu remek-djela italijanske kuhinje
Lazanje, dragulj slavne i obožavane italijanske kuhinje i regije Emilija-Romanja, spada u omiljena jela koja nam stižu s Apenina, a uz osnovni recept za domaće lazanje postoji mnogo različitih varijanti.
U suštini, lazanje se oslanjanju na slaganje osnovnih komponenti: listova tjestenine, sosa od paradajza, mljevenog mesa i sira. Međutim važne su nijanse, odnosno detalji – količina sosa, samo meso, vrsta sira, sorta paradajza…
Sve to doprinosi ukusu lazanja, a neki od najpoznatijih ljudi koje smo viđali s varjačom u ruci imaju svoje male tajne za pripremu ovog jela koje su podelili sa svijetom.
Đada de Laurentis: Dodajte puter
Poznata italijanska zvezda kulinarstva na samom kraju pripreme lazanje, pre nego što je ubaci u rernu, stavi puter preko jela, preko narendanog sira, kako bi odozgo bilo još kremastije i sočnije.
Marčela Hazan: Napravite svoje listiće za lazanje
Postoji velika razlika u ukusu i teksturi sušene testenine kupljene u prodavnici i svježe, domaće tjestenine, a autorka knjige „Osnove klasičnog italijanskog kuvanja“ pričala je da da lazanje najbolje ispadaju kada napravi veoma tanke listove za lazanje.
Ona je svojevremeno otkrila i da se sveža tjestenina brže kuva, a dobija se glatka, svilenkasta tekstura i jelo ostaje fenomenalno i kada se podgrije.
Majkl Sajmon: Pomiješajte sireve
Mocarela i rikota se tipično koriste za lazanje, pomiješani ili samostalno, a Majkl Sajmon savjetuje da odete korak dalje i dodate nekoliko slojeva parmezana ili druge vrste sira za bogatiji ukus.
Dejvid Tanis: Dodajte brokoli
Iako se tradicionalne lazanje prave od mljevene govedine, ne postoji pravilo da ovo jelo mora da bude s mesom, pa vegetarijanci ili oni koji su na posnoj ishrani mogu da zamijene meso povrćem.
Kuvar i autor brojnih knjiga Dejvid Tanis preporučuje da se koristi mješavina povrća ili samo jedno u kom uživate, s kaže da je dobra ideja skuvati brokoli, pa ih ispasirane namazati na listove za lazanje.
Ina Garten: Zamijenite mljeveno meso kobasicom
Većina uobičajenih recepata za lazanje sadrži mljeveno meso, a nema ničega lošeg u tome da ga zamenite nekim drugim tipom mesa, poput sitno sjeckane kobasice.
Marta Stjuart: Pecite lazanje u posuđu od livenog gvožđa
Čuvena ameirčka lifestyle zvijezda Marta Stjuart kaže da ovi materijali bolje sadržavaju toplotu nego vatrostalno staklo, zahvaljujući čemu celo jelo bude pečeno ravnomjernije, pa ivice budu lijepe i hrskave.
Ona savjetuje i da pokrijete lazanje prilikom termičke obrade ako ne želite da prokuvate kupovnu tjesteninu prije pečenja.
BONUS VIDEO:
- Tagovi
- lazanje