BRZA I JEFTINA MANASTIRSKA PITA Magična posna poslastica na vodi
Neodoljiva pita uspjeće i potpunim početnicima, uštedjećete vrijeme i novac, a svi će vam tražiti recept. Možete da je pravite i u dane najstrožeg posta, jer je na vodi. Probajte i uvjerite se.
Potrebno je
500 g brašna
100 g šećera
500 ml mlake vode
pola šoljice suvog grožđa
6 kašika džema od kajsija
sok i rendana korica jedne pomorandže
pola kašičice praška za pecivo
1 kašičica sode bikarbome
rendana korica limuna
pola kašičice cimeta
Priprema
Zagrijte rernu na 180 stepeni. Pomješajte u dubljoj činiji, brašno, prašak za pecivo i sodu bikarbonu, pa sve dobro promješajte i sjedinite. Onda dodajte suvo grožđe, rendanu koricu limuna i pomorandže, cimet, sok od pomorandže i vodu, pa sve dobro izmješajte varjačom. Obložite kalup pek papirom pa u njega prespite smjesu i poravnajte je. Pecite oko 30 minuta. Pečenu pitu izvadite i ostavite da se prohladi. Zatim presjecite po dužini na dve kore, pa donju premažite džemom. Na kraju, preklopite gornjom korom. Pitu prije služenja pospite šećerom u prahu.
BONUS VIDEO:
- Tagovi
- manstirska pita
- recept