RUSKE KAPE U POSNOJ VERZIJI Savršen spoj kokosa i čokolade
Sastojci:
Za koru:
400 g brašna
20 kašika šećera
2 praška za pecivo
400 ml kisele vode
100 ml ulja
4 pune kašike kakaa
Za fil:
500 ml sojinog mlijeka
200 g šećera
2 vanilin šećera
3 kašike gustina
3 kašike brašna
250 g margarina
Za glazuru:
100 g posne čokolade
3 kašike ulja
kokos
Priprema:
Stavite u jednu posudu brašno (200 g), prašak za pecivo (1 kesica) i kakao (2 kašike) pa dobro promješajte. Smjesi dodajte šećer (10 kašika), ulje (50 ml) i kiselu vodu (200 ml). Zatim lijepo umutite sve sastojke. U pleh obložen papirom za pečenje sipajte smjesu pa poravnajte. Pecite oko 15 minuta u zagrijanoj rerni na 200 stepeni. Istim postupkom napravite još jednu koru. Oblike vadite čašom nakon što se kore prohlade. Pomješajte u posudi brašno, gustin i 100 ml mlijeka i dobro umutite. Zagrijte 400 ml mlijeka sa vanilin šećerom pa u tu šerpu, dodajte prethodnu smjesu. Zatim kuvajte dok se ne zgusne, uz neprestano miješanje. Sipajte u posudu i pokrijte providnom folijom, pa ostavite da se ohladi. Umućeni margarin dodajte ohlađenom filu pa sve dobro sjedinite mikserom. Onda jedan krug tijesta dosta premažite filom, pa preklopite drugom korom. Zatim i bočne strane premažite filom pa uvaljajte u kokos. Na kraju, istopite čokoladu sa uljem, pa prelijte vrh posnih ruskih kapa.
BONUS VIDEO:
- Tagovi
- recepti