ZA PRVI MAJ NA ŽARU – TIKVICE! Cijene „zapaprile“ meso za tradicionalni roštilj, pečenje možemo samo sanjati!
Godinama smo „rezali“ prvomajsku trpezu, skidali jednu po jednu namirnicu, da bismo ove godine došli u situaciju da roštiljamo – tikvice!
Ovako započinje priču Banjalučanka koja kaže da sa porodicom svake godine praktikuje roštilj, ali da će ove, s obzirom na cijene mesa, prije zamirisati povrće, nego ćevapi.
Kako kaže, u neka bolja vremena znalo se peći i prase, što je sada luksuz koji pogotovo neće moći da priušte.
Oni koji su planirali da idu na neka od izletišta, na spisak luksuza moraće da dodaju i gorivo.
Mesnice i marketi su već spremni za taj dan. Ponuda je raznovrsna, ali cijene su svuda manje-više iste. Pileći ražnjići sa povrćem u jednom banjalučkom marketu koštaju 12,90 KM, ćevapi 14,99 KM, a batak sa karabatakom 6,59 KM.
Pileći file je malo pojeftinio, te košta 9,49, dok za krilca treba izdvojiti 4,99 KM.
Oni koji se odluče za pile na ražnju, moraće da izdvoje 6,99 KM.
Standardno skuplji je juneći vrat koji košta 17,99, te svinjski but od 10,99 KM. Ko voli gril paprike ili tikvice, moraće da izdvoji od tri do sedam KM.
– Čisto sumnjam da će nam stotinu maraka biti dovoljno za četvoročlanu porodicu. Ne pripremamo ništa specijalno: meso, salata, hljeb, piće i neki kolač.S obzirom na cijene, bojim se da će mnogu morati nečeg da se odreknu ili da smanje porcije – ističe ova Banjalučanka.