POJEDNOSTAVITI PROCEDURU za prelazak na organsko pčelarstvo
Ocijenjeno je da je neophodno raditi na edukaciji pčelara, zbog nedovoljnog poznavanje proizvodnje matične mliječi kao i kvalitetnih postupaka prikupljanja i dorade ostalih pčelinjih proizvoda poput polena, propolisa, perge, voska…
U Sarajevu je proteklog vikenda održan šesti Međunarodni Kongres o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima.
Zbog aktuelnih COVID-ograničenja broj učesnika na skupu održanom na Ilidži je bio limitiran na 150, pa je dio radova prezentovan u poster-prezentacijama i online izlaganjima.
Rezolucija s petnaest zaključaka i preporuka “Kongres je i ove godine, kao i do sada, pokazao svoju interdisciplinarnost, okupljajući sve zainteresovane strane iz područja pčelarstva i pčelinjih proizvoda.
Na Kongresu su predstavljeni rezultati istraživanja, kao i rezultati iz struke i prakse. Tako su u radu i ovogodišnjeg skupa učestvovati veterinari, prehrambeni tehnolozi, nutricionisti, doktori, agronomi, farmaceuti i veliki broj iskusnih pčelara kao i drugih srodnih zanimanja. Organizacijski odbor je odlučio da ce Skup i u buduće njegovati ovakav pristup, istaknuo je Sanel Hodžić, predsjednik organizacionog odbora.
Učesnici Kongresa su, na kraju dvodnevnog rada, usvojili rezoluciju, koja podrazumijeva petnaest zaključaka i preporuka.
-Pčelarstvo je važna privredna djelatnost koja u velikoj mjeri može uticati na materijalni status poljoprivrednih proizvođača u ruralnim područjima, a predstavlja potencijal u smanjenju siromaštva i migracija stanovništva posebno mlađe populacije. Svi akteri u lancu, pčelari, akademska zajednica, industrija i državne institucije svjesni trebaju biti svjesni da proizvodnja kvalitetnog meda i drugih pčelinjih proizvoda predstavlja veliku šansu za razvoj pčelarstva i poljoprivrede u cjelini, pa je potrebno povećati produktivnost po košnici tako što će se više primjenjivati moderne tehnologije i povećavati broj profesionalnih pčelara kao i pčelara hobista. Naročito je značajna primjena mobilnog pčelarenja i tehnologija poput SMS vaga i drugih informacionih tehnologija, upotreba podataka meteoroloških službi, registra i katastra pčelinje ispaše- kazao je Hodžić.
Pčelari su sa skupa u Sarajevu pozvani da rade na predlaganju, osiguravanju i usmjeravanju podrške državnih i međunarodnih institucija, te intenzivnije koriste postojeće mogućnosti podrške iz fondova države i EU. Posebna pažnja treba biti posvećena najvećim „neprijateljima“ istinskih proizvođača – patvorenje meda i uvoz pčelinjih proizvoda slabijeg kvaliteta po niskim cijenama.
Takođe, ocijenjeno je da je neophodno raditi na edukaciji pčelara, zbog nedovoljnog poznavanja proizvodnje matične mliječi kao i kvalitetnih postupaka prikupljanja i dorade ostalih pčelinjih proizvoda poput polena, propolisa, perge, voska i pčelinjeg otrova, ali i proizvoda u čiji sastav se oni ugrađuju.
To je preduslov za poboljšanja položaja pčelarstva, ali i poboljšanje tržišne ponude i konkurentnosti tih proizvoda.
Organsko pčelarstvo i saradnja sa akademskom zajednicom
-Posebnu pažnju treba posvetiti zaštiti i promovisanju pčelinjih proizvoda s geografskim porijeklom, ali i nastaviti raditi na usklađivanju zakonske regulative iz područja pčelarstva s legislativom EU. Neophodno je ubrzati i pojednostaviti proceduru za prelazak s konvencionalnog na organsko pčelarstvo, a u području apiterapije i apiturizma potrebno je neprekidno poticati saradnju s akademskom zajednicom u cilju intenziviranja naučnih istraživanja- rekao je Midhat Jašić, idejni tvorac i organizator Kongresa.
Učesnici skupa iz nekoliko država Europe i SAD zaključili su da „postoji velika potreba stalnog obrazovanja pčelara kako bi povećali nivo njihovog znanja, vještine i način primjene tog znanja kao odgovor novim izazovima, a sve u pravcu poboljšanja konkurentnosti pčelarske proizvodnje i održivosti poljoprivrednih gazdinstva. Cijeli pčelarski lanac i krajnji pčelinji proizvodi mogli bi se poboljšati ako se posebna pažnja posveti edukaciji svih učesnika duž lanca vrijednosti proizvodnje, prerade, pakovanja i distribucije pčelinjih proizvoda (tehnolozi, agronomi, farmaceuti, agro-ekonomisti, veterinari, doktori).