RECEPT ZA PRAVI BOSANSKI BUREK Tajna fenomenalnog ukusa je u ova tri sastojka
M.J./ALOONLINE.BA/ALO.RS/ | Žena ∙ 05.11.21 08:13 ∙ 0
Recept za pravi bosanski burek jedna od najbolje čuvanih tajna ovih prostora, a mi vam u nastavku prenosimo recept kako da ga napravite
Sastojci za tijesto
1 kg brašna TIP450
so
mlaka voda
Nakon što je umiješeno, tijesto treba da odstoji u plastičnoj kesi najmanje 20 minuta na toplom, a u frižideru i do 2 dana.
Umijesite tijesto, razvijete ga, a potom premažete uljem ili maslacem
Sastojci za mesnu smjesu
1,5 kg junećeg sitno sjeckanog mesa (može i mljevenog)
crni luk
bijeli luk
biber
so
Priprema
Pitice umotati, a potom premazati uljem ili maslacem.
Burek se peče u zagrejanoj rerni na 250°C oko 20 minuta, a potom 5 minuta na dnu rerne, “da se zapeče”.
Za hrskaviji burek, preliti s malo prokuvane vode. Prijatno!
Možda vas zanima
vremenska prognoza
14°C
Sarajevo
6°C
Banja luka
11°C
Mostar
7°C
Tuzla
3°C
Bihać
10°C
Bijeljina
11°C
Zenica
7°C
Prijedor
14°C