Ono što je specifično kod restorana „Šešir“ jeste njegov domaćinski ambijent i tradicionalna domaća kuhinja kojom vlasnici žele očuvati slavno srpsko gostoprimstvo. Da je naš sagovornik odradio „dobar posao“ svjedoči i nagrada Zanatsko preduzetničke komore regije Banja Luka za očuvanje tradicionalne kuhinje.

- Želio sam domaćim delicijama istaknuti tradicionalni okus koji zaista pruža veliko zadovoljstvo našim gostima. Ono što krasi našu kulturu i običaje jeste upravo tradicionalna kuhinja. Laktaši su bogati raznim sadržajima, od kulturno-istorijskih znamenitosti, naše banje, ali isto tako i dobrim domaćinima i dobroj kuhinji. Mnogobrojni turisti, domaći i strani, posjećuju naš grad i uživaju u svim prirodnim, kulturnim i tradicionalnim značajima. Svaki naš domaćin izuzetno je pristupačan, to me je i navelo da pružimo gostima vrhunsku, kvalitetnu i domaćinsku uslugu - kazao je Jeremić.

Ovakvi restorani privlače veliku pažnju turista jer odišu etno kulturom jednog naroda, a iz svakog jela i dizajna restorana „Šešir“ izvire ljubav prema tradicionalnoj kuhinji.

- Naravno, pored autohtone kuhinje, u našem restoranu se svakako mogu naći i internacionalna jela, jer mi smo tu da zadovoljimo čula okusa svih posjetilaca, pa i onih najprobirljivijih. Kada smo počeli sa radom, evo već više od godinu dana, odlučili smo da radimo kao jedna porodica i da se gosti zajedno sa nama osjećaju kao kod svoje kuće. Posebno se ističe naš enterijer koji mnogo podsjeća na nekadašnje jugoslovnske restorane, sa obaveznim kariranim stolnjacima, bokalima, mnogo rezbarenog drveta, u arhaičnom stilu. Naš cilj je pružiti gostima osjećaj domaće atmosfere, podsjetiti ih na autetnične specijalitete, da nam se uvijek rado i sa osmijehom vrate, jer ukusna hrana je srce svakog restorana - kazao je Jeremić.

Ostajmo ovdje


U vremenu kada mnogima privlačne poslovne prilike i pogodnosti stižu iz inostranstva, naš sagovornik je odlučio ostati na rodnoj grudi, posvetivši se očuvanju izvornog i tradicionalnog.

- Samo ostajući ovdje možemo da njegujemo naše, izvorno i tradicionalno. Svaka mlada osoba danas je željna uspjeha i napretka. Očuvanje naših srpskih običaja, vrijednosti i društva nas podstiču da radimo na tome. Ako ostajemo ovdje, čuvamo naše, čuvamo porodicu! - ponosno zaključije naš sagovornik.


Nagrada za očuvanje tradicije


Restoran „Šešir“ osvojio je priznanje za očuvanje tradicionalne kuhinje, od strane Zanatsko preduzetničke komore regije Banja Luka.

Jeremić kaže kako to nije samo njegova zasluga, već cijelog tima koji svakodnevno pruža svoj maksimum u radu.

- Tradicionalni kulinarski recepti omogućavaju nam da sačuvamo ne samo ukus prošlosti, već i da prenosimo dio naše istorije i identiteta budućim generacijama. Kroz generacije, recepti se prenose sa starijih na mlađe članove, čineći ih vrijednim dijelom naše kulturne baštine - ističe Jeremić.

Humanitarne akcije


Jeremić je u prvoj „poslovnoj godini“ mislio i na one koji su nezavidnog socijalnog statusa, te je napravio tople obroke za 10 najugroženijih porodica na teritoriji grada Laktaši.

- Na tu ideju smo došli spontatno, volimo da pomažemo i da pokažemo solidarnost. Humanitarna akcija koju ste spomenuli desila se pred Novu godinu. Na taj način željeli smo da pokažemo humanost, da usrećimo građane pred novogdišnje praznike. U saradnji i komunikaciji sa rukovodstvom grada Laktaši i Centrom za socijalni rad, to smo i uradili. Ono što me prijatno iznenadilo jeste da su nam se brojni građani javili da pomognu i da se solidarišu u pomoći, a to nam je bio pokazatelj da smo uspjeli u našoj ideji - kazao je naš sagovornik.

Dodaje da i ove godine imaju isti plan, zato ovim putem poziva sve da se ponovo priključe humanitarnim akcijama u što većem broju.

"Život" malih preduzeća u Srpskoj 


Jeremić kaže da je veoma izazovno biti privrednik u Srpskoj, ali uz mnogo truda, sve prepreke se prevaziđu.

- Mnogi preduzetnici u Srpskoj ističu prednost i podršku lokalnih zajednica te pristupačnost resursa. Privrednici često moraju savladati određene stavke, kao što su birokratske procedure i visoki nameti. S druge strane, tu su i prilike za startape, podrška zajednice i slično - kaže sagovornik.

Dodaje da su procedure za registraciju i početak rada isuviše kompleksne, duge i velik trošak za preduzetnike, zbog čega je neophodna njihova značajna redukcija kako bi se domaća privreda u tom segmentu učinila konkurentnom bar na nivou Republike Srpske.

- Mnogi ističu kako je za uspjeh potrebno balansirati između izazova, poput visokih doprinosa i poreskih obaveza te prednosti kao što su niži troškovi rada i podrška kroz različite programe. Svestranost je potrebna i neophodna, pogotovo za mala preduzeća koja nemaju tim ili značajne resurse - zaključuje Jeremić.

BONUS VIDEO

;t=3s