Poskupljenja su naša gorka realnost i gotovo svakodnevno doživimo neprijatno iznenađenje sa rafova u prodavnicama i na pijaci. Ipak, jedna namirnica već godinama drži jaku cijenu nevezano za aktuelna dešavanja na tržištu.

U pitanju su čvarci.

Zanimljivo je da su čvarci nekad bili otpadak koji se mahom bacao poslije klanja svinja po selima ili eventualno davao komšijama. Ali u nekom trenutku lijepo posoljeni hrskavi, ali opet sočni čvarci postali su deluks delikates. I cijena im je otišla u nebo.

O ovom svojevrsnom gastro-fenomenu govorila je Zorica Sinadinović, privredna novinarka koja je od malih nogu bila na brojnim svinjokoljima u okolini Zrenjanina.

"Pomagali smo jedni drugima i uvijek se poslije svinjokolja pakovalo nešto komšijama da ponesu. Da li meso, da li kobasica, ali čvarci uvijek. Čvarci su se smatrali sirotinjskom hranom. I prosto je bilo nekako sramota reći da jedete čvarke“, kazala je Zorica Sinadinović, a prenosi RTS.

Slaven Batoćanin, proizvođač duvan čvaraka iz Valjeva, kaže da je prekretnica bilo – soljenje.
"Istorijat čvaraka je takav da je to bio neki nusproizvod koji je otpadao od svinje. Svojevremeno, naročito u Crnoj Gori, oni su to bacali i uzimali mast, niko to nije jeo dok se nisu sjetili da posole", kaže on.

Soljenje, prženje i presovanje čvaraka danas su mahom preuzeli tehnolozi i industrija. Proizvod koji miriše na djetinjstvo i na vrijeme kada se ništa nije bacalo dobio je i na cijeni i na tražnji. Nutricionisti su mu dodatno dali krila. Mast je ponovo postala zdrava, a čvarak temelj hrono ishrane.
"Sada smo došli u situaciju da su čvarci luksuz. Da ih ljudi nose kada idu u inostranstvo za poklon. Jednostavno, nekako je došlo vrijeme da ta sirotinja nekadašnja ne može da priušti sebi čvarke koje je nekada dijelila, što se kaže, šakom i kapom“, kaže Zorica Sinadinović.