Na prvi pogled, Sinhuji djeluje kao prosječan uspavani okrug u "trećerazrednom" gradu u Kini
Međutim, svake jeseni i zime njegove ulice ispuni jedinstven miris koji odaje njegovu drevnu istoriju i obećava svijetlu budućnost – sušene kore mandarina, poznate kao čenpi.
Na prvi pogled, Sinhui je samo običan, uspavani okrug u „trećerazrednom“ gradu u Kini. Ali svake godine, tokom jeseni i zime, njegove ulice ispunjava jedinstven miris koji podsjeća na njegovu drevnu istoriju i obećava sveijtlu budućnost – miris sušenih kora mandarine, poznatih kao čenpi.
Za stanovnike ovog kraja, to je miris zlata.
Riječ za „mandarinu“ na kantonskom jeziku izgovara se isto kao riječ za „zlato“ – „gam“. A, baš kao i plemeniti metal, neke od ovih kora mogu vrijediti ogromne svote novca.
Sinhui se nalazi na istočnoj strani Đangmena, grada u južnoj kineskoj provinciji Guangdong. Redovi stabala, neupadljive fabrike i farme prate nove auto-puteve, dok povremeni sjajni stakleni neboderi simbolizuju ekonomski uspon ovog kraja.
"Ovo je Đangmen Vanda Plaza, najviši neboder u Đangmenu. Naravno, nije to ništa u poređenju sa neboderima u Hong Kongu, ali je ipak impresivno – skoro 200 metara visoko. Pogledaj i ove dobro asfaltirane auto-puteve. Sinhui se mnogo razvio", rekao je Džou Živei, lokalni stanovnik, dok vozi svog prijatelja, šefa kuhinje Lija Či Vaija, kroz Sinhui u svom bijelom Poršeu.
Razvoj grada velikim dijelom može se pripisati njegovim korama mandarine.
Iako mandarine rastu širom Kine, samo kore iz Sinhua smatraju se vrijednim kao zlato.
Ljekovita svojstva ovih kora, koje se u kineskoj medicini koriste već vijekovima, prvi put su dokumentovana još u doba dinastije Južni Song (1127–1279).
"Sinhui se nalazi na ušću reka Siđang i Tanđang, u srcu delte Biserne rijeke", objašnjava Li, glavni kuvar restorana sa Mišlenovom zvezdom, „The Legacy House“, koji se nalazi u hotelu Rouzvud Hong Kong.
Li je iz Sinhua otišao u Hong Kong kao tinejdžer. Nakon što je decenijama radio kao kuvar kineske kuhinje u užurbanom gradu, obnovio je svoje poštovanje prema proizvodima iz rodnog kraja.
"Sastav vode i zemljišta učinio je ovo područje idealnim za uzgoj mandarina. Vjeruje se da su kore odavde bogatije mikronutrijentima nego one iz drugih krajeva", kaže Li.
Da bi se kore mogle nazvati „čenpi“ (stare kore, naučno poznate kao Citri Reticulatae Pericarpium), moraju se sušiti na suncu svake jeseni i zime najmanje tri godine zaredom. Ostatak godine pažljivo se čuvaju.
Postoje četiri glavne vrste kora: zelene kore mandarine (brane se prije nego što sazru), svetlocrvene kore (brane se u novembru), velike crvene kore (potpuno zrele u decembru) i zimske velike crvene kore (brane se nakon zime, kada plodovi sadrže više šećera).
Cijene čenpija zavise od starosti i kvaliteta. Na primjer, kore stare tri godine mogu koštati oko 30 dolara po kilogramu, dok one stare 10 godina dostižu i 300 dolara.
Najrjeđe i najstarije kore prodaju se na aukcijama za basnoslovne sume. Godine 2018, 500 grama čenpija starih 120 godina prodato je za nevjerovatnih 9.650 dolara.
"Kore iz Sinhua nisu samo sastojak, već i simbol statusa. Kada ih poslužite gostima, to pokazuje vašu velikodušnost i poštovanje", dodaje on.
Industrija koja cvjeta
Proizvodnja čenpija danas je veliki posao u Sinhuu. Prema podacima lokalne vlade, u 2022. godini industrija je generisala prihod od preko 1,4 milijarde dolara.
Uprkos tome, proces proizvodnje ostaje tradicionalan. Kore se ručno suše na suncu, a svaki komad pažljivo se provjerava kako bi se osigurao kvalitet.
"Ovo nije samo posao, već dio naše kulture. Čenpi su ono što nas povezuje s našim korijenima", zaključuje on, piše Si En En.
(Marija Bosiljčić/Bizportal)