Šangri-la dijeta predstavljena je prije skoro dvije decenije, 2006. godine, a još uvijek privlači mnogo pažnje zbog načina na koji se uz nju dolazi do mršavljenja, prenosi Espresso.

Osmislio ju je psiholog Set Roberts, profesor kineskog Univerziteta Đinghua i profesor emeritus Univeziteta Kalifornije, kada je objavio knjigu "Šangri-la dijeta: Plan za mršavljenje u kojem ne gladujete i jedete bilo šta".

Prema njegovom programu, jedina promjena koja se pravi u ishrani jeste da se tokom dana pije 200-500 kalorija (odnosno 1-4 kašike) kroz ulje koje nema jak ukus. To mogu biti ekstralagano maslinovo ulje, ulje od lanenog sjemena, kanole ili oraha.

Robertsova teorija je da ljudi vole jaču hranu zbog njene povezanosti s kalorijama. Zbog toga, tvrdi on, ulje bez ukusa prekida tu vezu između kalrija i ukusa, a njegov zaključak je da ćete biti manje gladni između obroka ako u svoj jelovnik uvrstite bezukusno ulje, pa ćete se i tokom obroka brže zasititi.

Pravila Šangri-la dijete:



  1. Unosite 200-500 kalorija ulja dnevno.

  2. Uzmite ulje najmanje sat vremena prije jela ili prije nego što okusite bilo šta.

  3. Ukoliko vam ulje stvara probleme sa želucem, počnite manjim dozama i postepeno ih povećavajte.

  4. Ukoliko niste smršali poslije mjesec dana, povećajte dnevnu dozu za jednu kašiku ulja bez ukusa.

  5. Što se tiče same ishrane, dozvoljeno je jesti bilo šta, onoliko koliko želite.


Šta strunjaci misle o Šangri-la dijeti?


Snaga ovog plana ishrane je u tome što je vrlo jednostavan za primjenu i ne podrazumijeva odricanje, planiranje obroka i komplikovane šeme. Takođe, može vam bolje pomoći da upoznate svoje tijelo i razumijete kada ste zaista gladni ili siti.

Kako ističe registrovana dijetetičarka Merijen Jakobsen, njegova mana je što ne podstiče zdrave navike, ni na duži ni na kraći rok, a takođe nije najbolje rješenje za ljude koji imaju povišen krvni pritisak, visok holesterol u krvi, srčane bolesti ili dijabetes.