Šangri-la dijeta predstavljena je prije skoro dvije decenije, 2006. godine, a još uvijek privlači mnogo pažnje zbog načina na koji se uz nju dolazi do mršavljenja, prenosi Espresso.
Osmislio ju je psiholog Set Roberts, profesor kineskog Univerziteta Đinghua i profesor emeritus Univeziteta Kalifornije, kada je objavio knjigu "Šangri-la dijeta: Plan za mršavljenje u kojem ne gladujete i jedete bilo šta".
Prema njegovom programu, jedina promjena koja se pravi u ishrani jeste da se tokom dana pije 200-500 kalorija (odnosno 1-4 kašike) kroz ulje koje nema jak ukus. To mogu biti ekstralagano maslinovo ulje, ulje od lanenog sjemena, kanole ili oraha.
Robertsova teorija je da ljudi vole jaču hranu zbog njene povezanosti s kalorijama. Zbog toga, tvrdi on, ulje bez ukusa prekida tu vezu između kalrija i ukusa, a njegov zaključak je da ćete biti manje gladni između obroka ako u svoj jelovnik uvrstite bezukusno ulje, pa ćete se i tokom obroka brže zasititi.
Pravila Šangri-la dijete:
- Unosite 200-500 kalorija ulja dnevno.
- Uzmite ulje najmanje sat vremena prije jela ili prije nego što okusite bilo šta.
- Ukoliko vam ulje stvara probleme sa želucem, počnite manjim dozama i postepeno ih povećavajte.
- Ukoliko niste smršali poslije mjesec dana, povećajte dnevnu dozu za jednu kašiku ulja bez ukusa.
- Što se tiče same ishrane, dozvoljeno je jesti bilo šta, onoliko koliko želite.
Šta strunjaci misle o Šangri-la dijeti?
Snaga ovog plana ishrane je u tome što je vrlo jednostavan za primjenu i ne podrazumijeva odricanje, planiranje obroka i komplikovane šeme. Takođe, može vam bolje pomoći da upoznate svoje tijelo i razumijete kada ste zaista gladni ili siti.
Kako ističe registrovana dijetetičarka Merijen Jakobsen, njegova mana je što ne podstiče zdrave navike, ni na duži ni na kraći rok, a takođe nije najbolje rješenje za ljude koji imaju povišen krvni pritisak, visok holesterol u krvi, srčane bolesti ili dijabetes.