Na Vaskrs je običaj da se pripremi bogat jelovnik, a ukoliko nemate ideja, ovo su naši prijedlozi.


Predjelo: 




  • Meze od slanine, suvog mesa, dobrog kozijeg i ovčijeg sira, domaćih kuvanih jaja i ajvara.

  • Pita od sira i špinata po starom tradicionalnom receptu:



Domaće kore filovati sa kombinacijom domaćeg sira i špinata, soli i jaja. Kada razvijete kore i nafilujete pitu, pecite je u rerni na 200 stepeni Celzijusa oko pola sata.


 Glavno jelo:


Jagnjetina pečena u rerni sa mladim krompirićima.


Sve što treba da uradite je da jagnjetinu dobro usolite, premažete je sa masti i stavite u pleh i pečete na 180 stepeni oko 2 do 3 sata (koliko kilograma ima meso toliko sati se peče). 45 minuta pred kraj pečenja jagnjetine, u pleh ubacite mlade, dobro oprane krompiriće. Nakon 45 minuta, izvadite iz rerne jagnjetinu i krompir i poslužite toplo.


Domaća lisnata pogača


Potrebno je:




  • 500 g brašna

  • 250 ml mlakog mlijeka

  • 8 g suvog kvasca ili 20 g svježeg

  • 1 kašičica šećera

  • 2 cijela jaja i jedno bjelance

  • 4 kašike ulja

  • 1 kašičica soli

  • Za premazivanje otprilike 30g putera ( moze se premazati i uljem)

  • Peći na 190°C ( 375°F) 25 minuta




Sarma od zelja:




  • 3 veze zelja

  • 500 g mljevenog junećeg mesa

  • 100 g pirinča

  • 1 glavica crnog luka

  • 1 čen bijelog luka

  • maslinovo ulje

  • so, biber, mljevena paprika

  • 150 g grčkog jogurta

  • 500 ml paradajz soka



Priprema: Listove zelja obarite u slanoj vodi. U tiganju prodinstajte crni luk, juneće meso, bijeli luk i začine. Dodajte opranu rižu. S tim filom filujte listove zelja, savijte ih i stavite u vatrostalnu činiju. Prelijte sve sa sokom od paradajza pa pecite u zagrijanoj rerni na 200 stepeni Celzijusa oko 45 minuta. Poslužite uz grčki jogurt.


Desert - Brza torta od malina 


Potrebno je: 




  • 1 pakovanje piškota

  • 1 pakovanje zaleđenih malina (300 grama)

  • 250 ml slatke pavlake 

  • 100 ml kisele pavlake

  • 100 grama crne čokolade

  • 2 kašike ulja



Priprema: Izmiješajte slatku pavlaku i kiselu pavlaku. Dodajte ocijeđene maline. Posložite u kalup piškote pa stavite sloj pavlake sa malinama, pa piškote, pa sloj sa malinama i na kraju rastopljenu crnu čokoladu. Uživajte!

BONUS VIDEO: