Sastojci:



  • 600 g kuvane mrkve

  • So, biber, kurkuma (po ukusu)

  • 4 žumanca

  • 4 bjelanca

  • 60 g brašna

  • 1 kesica praška za pecivo


Za nadjev:



  • 125 g krem sira

  • Mirođija, peršun po ukusu

  • Mladi crni luk (sitno sjeckan)


Priprema:


Rolat od šargarepe je lagano, osvježavajuće i dekorativno predjelo koje se savršeno uklapa u uskršnji sto. Sočna povrtna podloga i kremasti nadjev od krem sira čine ga neodoljivim zalogajem koji se brzo priprema, a još brže nestaje.



Savjet:

Koru nemojte prepeći da ne bi pucala prilikom rolanja. Ako želite jaču aromu, možete dodati i malo rendanog parmezana u nadjev.





Pripremite koru: Izgnječite kuvanu mrkvu u pire (može i u blenderu). Dodajte so, biber i malo kurkume za boju i aromu. Umutite žumanca i umješajte ih u šargarepu. Dodajte prosijano brašno pomiješano sa praškom za pecivo. Na kraju pažljivo umiješajte snijeg od umućenih bjelanaca. Smjesu ravnomjerno rasporedite na pleh obložen papirom za pečenje. Pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 180°C oko 20 minuta. Ostavite da se ohladi.

Pripremite nadjev: Umutite krem sir sa mirođijom, sjeckanim peršunom i mladim crnim lukom.

Ohlađenu koru pažljivo odvojite od papira. Premažite je pripremljenim nadijevom i pažljivo urolajte. Umotajte u providnu foliju i ostavite u frižideru najmanje 2 sata da se stegne.

BONUS VIDEO: