Đulbastije, staro jelo bez kojeg nije mogla proći svečana trpeza praznika u Bosni i Hercegovini, i danas su popularne u aščinicama.

Priprema

-Luk sitno nasjeckati, krompir naribati na krupnijoj strani rendeta, a bijeli luk na sitnijoj. Sve dodati mljevenom mesu.
-Ulupati jaje i dodati u smjesu.
-Dodati i 2 kašike brašna, so biber i mješavinu začina.
-Sve fino izmiješati da se masa ujednači.
-Oblikovati đulbastije kao pljeskavice, te ih pržiti u dobro zagrijanom ulju.
-Pržene đulbastije slagati jednu do druge u vatrostalnu posudu ili pleh, te preliti bešamel sosom
-Zapeći sve skupa

Bešamel

Na ulju u kojem se pržilo meso dodati komadić putera. Staviti 2-3 pune kašike brašna i miješati da se ne stvore grudvice. Izmaknuti s vatre na sekund-dva da se prohladi, pa malo po malo sipati mlijeko, konstantno miješajući dok se ne napravi jednolična tečna smjesa.

Sastojci

-500 gr mljevene junetine
-400 gr krompira
-3 manje glavice luka
-2 čena bijelog luka
-2 kašike brašna
-1 jaje
-po ukusu so, biber, vegeta

Bešamel:

-Malo putera
-2-3 kašike brašna
-500 ml mlijeka
-200 ml vrhnja za kuhanje
-malo soli, bibera
-Komadić sira po želji

BONUS VIDEO: