Sastojci:


Za pecivo:



  • 200 ml kefira

  • 1 žumance

  • 100 g putera

  • 350 g brašna

  • 1/2 kašičice soli

  • 10 g praška za pecivo


Za fil:

  • 400 g pire krompira

  • 150 g šampinjona

  • 1 luk

  • so i biber po ukusu

  • jaje za podmazivanje

  • susam


Pogledajte kako se prave:

Recept za domaće kiflice od kefira punjene pireom i šampinjonima:


Kako biste napravili ove kiflice, napravite prvo tijesto. Ubacite žumance, so i otopljeni puter u kefir i promiješajte. Dodajte brašno i prašak za pecivo, umijesite meko i nelepljivo tijesto. Pokrijte tijesto salvetom i ostavite 20-30 minuta. Pripremite fil. Isječene pečurke pržite na jakoj vatri sa puterom. Na kraju posolite i pobiberite po ukusu. Dodajte sitno sjeckani crni luk i sve zajedno propržite. Pečurke pomiješajte sa pire krompirom.

Tanko razvaljajte tijesto, pa ga isjecite na pravougaonike 10 x 12 cm. Na jednu širu stranu pravougaonika uz rub stavite fil. Presavijte i zatvorite pritiskajući. Slobodan dio pravougaonika isijecite na 8 traka i unakrsno ih ispresavijajte preko kiflice.

Prije pečenja premažite umućenim jajetom i pospite susamom. Pecite u zagrijanoj rerni na 200 C oko 15-20 minuta. Izvadite ih da se prohlade i uživajte.

BONUS VIDEO: