Sastojci:


Za kore:



  • 50 g masti

  • 3 kasike meda

  • 90 g šećera

  • 5 kašika mlijeka

  • 1,5 kašičica sode bikarbone

  • 2 jajeta

  • 500 g mekog brašna


Za fil:

  • 0,5 l mlijeka

  • 150 g šećera

  • 1 vanilin šećer

  • 6 kašika pšeničnog griza

  • 1 limun

  • 300 g margarina


Za glazuru:

  • 250 g čokolade

  • 100 g margarina


Recept za medenu pitu:


Za ovaj kolač umutite mast, šećer, med, jaja, mlijeko i sodu bikarbonu. Dodajte brašno pa umjesite tijesto i podijelite ga tri djela. Tanko razvucite svaki dio i pecite u rerni na 200 stepeni dok kore ne porumene. Potom napravite fil tako što ćete da pomiješate griz i malo mlijeka. Preostalo mlijeko i šećer ostavite da provri. Kada skuvate griz, ostavite da se prohladi pa sipajte u njega margarin i sok limuna.

BONUS VIDEO: