Donosimo vam najbolji recept za posnu pitu na vodi, koja je veoma izdašna i sočna.
Manastirska pita se sprema na vodi, odnosno na kuvanom paradajz-soku, fantastičnog je ukusa, sočna, puna nadjeva i što je najvažnije – bez ijedne kapi ulja.Sastojci:

500 g tankih kora za pitu

500 g kuvanog paradajza

6 strukova mladog crnog luka

800 g šaminjona

2 šoljice pirinča

so i biber po ukusu

bosiljak ili drugi začin po želji

Priprema:

Skuvajte pirinač i ostavite ga sa strane.

Rernu uključite na 200 stepeni.

Isjeckajte šampinjone i luk na kolutiće (bijeli i zeleni dio).

U tavu uspite malo kuvanog paradajza, toliko da prekrije dno, potom dodajte luk i dinstajte tako nekoliko minuta. Dodajte šampinjone, poklopite i dinstajte dok ne omekšaju i puste vodu. Skinite poklopac, nastavite sa dinstanjem, ali pazite da tečnost ne ispari potpuno.

U povrće dodajte pirinač, so i biber i druge začine po želji i još malo paradajza, koliko je potrebno da prekrije dno. Izmiješajte sve sastojke i sklonite sa ringle, da se prohladi.

Dno tepsije za pečenje obložite pek-papirom, stavite jednu koru, premažite je paradajz-sosom, potom drugu koru i opet premažite, a zatim i treću koru premažite i dodajte nadjev. Narednu koru opet premažite kuvanim paradajzom, pospite nadjevom i tako ponavljajte dok imate kora i nadjeva.

Na vrh idu dvije kore koje su, svaka, premazane kuvanim paradajz-sokom.

Ubacite pitu u rernu i pecite pola sata. Čime je izvadite iz rerne, još jednom je premažite paradajz-sokom, prohladite i poslužite, piše Telegraf.

BONUS VIDEO: