Sastojci
2 x 200 g šlaga u prahu
2 x 300 ml vode (ili kisele vode, mleka)
2 x 180 g kisele pavlake
2 x 50 g šećera u prahu
600 g mljevenog plazma keksa
200 g mljevenih oraha
100 g crne čokolade
80 g mliječne čokolade
1 kašika ulja
Za dekoraciju: umućen šlag i mljeveni orasi
Priprema
1. Priprema čokolade
Otopite crnu i mliječnu čokoladu sa kašikom ulja. Možete koristiti paru ili mikrotalasnu – u mikrotalasnoj zagrijavajte po 30 sekundi na srednjoj jačini i svaki put promiješajte dok se čokolada ne otopi. Ostavite da se prohladi.
2. Prvi sloj – plazma i pavlaka
Umutite 200 g šlaga sa 300 ml vode (ili mlijeka/kisele vode) dok ne dobijete čvrstu pjenu. Dodajte 180 g kisele pavlake i 50 g šećera u prahu, pa ponovo dobro umutite. U ovu smjesu umiješajte 300 g mljevenog plazma keksa, a zatim dodajte i preostalih 300 g plazme. Dobijena masa biće čvrsta, taman za oblikovanje.
Rasporedite je u kalup prečnika 24–26 cm obložen obručem i poravnajte površinu.
(Savet: ako želite čvršću podlogu, na dno poredajte cijeli plazma keks ili piškote.)
3. Drugi sloj – orasi i čokolada
Umutite drugih 200 g šlaga sa 300 ml vode. Dodajte 180 g kisele pavlake, 50 g šećera u prahu i mljevene orahe. Na kraju dodajte prohlađenu otopljenu čokoladu i sve dobro sjedinite. Ovaj fil premažite preko prvog sloja i poravnajte.
4. Hlađenje i dekoracija
Tortu stavite u frižider na najmanje 1,5 do 2 sata da se dobro stegne. Prije nego što skinete obruč, nožem lagano prođite oko ivica da se torta ne zalijepi.
Dekorišite umućenim šlagom i pospite mljevenim orasima.