Sastojci


12 kašika brašna
1 kesica praška za pecivo
12 kašika griza
12 kašika mlijeka
12 kašika ulja
3 jajeta
150 g šećera
150-200 g mljevenih oraha

Za preliv


400 g šećera
400-450 ml vode

Priprema


Za ovaj specijalitet balkanske kuhinje, umutite mikserom jaja, pa im dodajte šećer i mutite još neko vrijeme, dok se šećer ne otopi u tečnosti.

Dodajte ulje i mlijeko, mutite još minut, pa malo po malo dodajte brašno prethodno pomiješano s praškom za pecivo, grizom i orasima, uz neprestano miješanje varjačom ili špatulom.

Sipajte u pleh prethodno obložen pek-papirom, pa pecite u rerni zagrijanoj na 200 stepeni, dok ne dobije finu rumenu nijansu. Izvadite da se hladi.

Za sirup, u šerpici pomiješajte šećer i vodu, pa kuhajte uz miješanje dok ne proključa. Kad se prevari u sirup, isijecite kolač na kocke i izbockajte čačkalicom, pa prelijte ovom mješavinom.
Pospite mljevenim ili sjeckanim orasima i ostavite na hladnom mjestu ili frižideru.

BONUS VIDEO: