Evo jednog autentičnog recepta za sirotinjski doručak koji se često spremao u Jugoslaviji – jednostavno, jeftino i zasitno jelo koje se i danas rado priprema:



Sastojci:




  • 4–5 kriški starog hljeba

  • 2–3 jajeta

  • 1 glavica crnog luka (ili mladi luk ako je sezona)

  • Malo ulja ili masti

  • So i biber po ukusu

  • (Opcionalno: beli luk, aleva paprika, sir ili kiselo mlijeko sa strane)



Priprema:


Isjeckaj crni luk na rebarca ili kockice i proprži ga na malo ulja dok ne omekša i blago porumeni. Isjeci hljeb na kockice ili trakice (ako je stariji, još bolje), i dodaj ga u tiganj da se proprži sa lukom. Miješaj dok hljeb ne upije dio masnoće i postane zlatno-smeđi. Umuti jaja sa malo soli i bibera, pa ih prelij preko hljeba i luka. Miješaj lagano dok se jaja ne isprže i sve ne sjedini. Po želji pospi sa malo aleve paprike, ili serviraj uz kiselo mlijeko, turšiju ili jogurt.


Ovo jelo se nekad jelo i bez jaja, samo sa proprženim hljebom i lukom, ili se dodavalo parče sira, čvarci ili ono što se imalo u kući. Često se služilo uz čaj od nane ili domaću surutku.