Čempresi, sa svojim gustom zimzelenom krošnjom, jedna su od najčešćih biljaka koje se koriste za žive ograde u vrtovima. Njihova bogata zelena boja uljepšava dvorišta i prilaze tokom cijele godine, ali i ove izdržljive biljke ponekad počnu smeđeti – što je znak da im nešto ozbiljno nedostaje, prenosi Jutarnji.hr.
Razlozi za promjenu boje kod čempresa mogu biti različiti, ali važno je reagovati na vrijeme, piše Dominvrt.si.
Najčešće se radi o nedostatku vode, posebno u vrućim ljetnim mjesecima kada se iglice isušuju. Problem može biti i suprotan – previše vlage i loša drenaža, zbog čega korijenje počinje trunuti. Osim toga, čemprese često napadaju gljivične bolesti poput citosporoze ili paleži iglica, a slabija stabla privlače i štetočine, među kojima su najčešći grinje i potkornjaci.
Ne treba zaboraviti ni na kvalitet zemlje: ako ona nema dovoljno hranjivih materija, čempres postupno gubi svoju karakterističnu zelenu boju. Dodatan stres za biljku stvaraju i ekstremni vremenski uslovi, poput jakog vjetra, velikih hladnoća ili zagađenja zraka.
Kada primijetite prve znakove sušenja, bitna je hitna reakcija. Čempresi vole vlagu, ali ne podnose stajaću vodu, pa ih je najbolje dubinski zaliti jednom do dva puta nedeljno i pritom paziti da tlo ima dobru drenažu. Sloj malča oko stabla pomoći će da se vlaga duže zadrži, ali treba pripaziti da ne dodiruje samo deblo kako bi se spriječilo truljenje.
Osušene ili bolesne grane treba odmah ukloniti jer se tako sprječava širenje infekcije i obezbjeđuje bolja cirkulacija zraka unutar krošnje. Ako je posmeđivanje posljedica gljivičnih bolesti, nužno je primijeniti fungicide kako bi se stanje stavilo pod kontrolu. Uz to, čempresi će biti otporniji i zdraviji ako ih redovno prihranjujete. Preporučuje se đubrivo sa sporim otpuštanjem koje sadrži dušik, fosfor i kalij, jer ono potiče snažan rast i čuva bogatu zelenu boju iglica.
Iako na prvi pogled posmeđene iglice mogu izgledati zabrinjavajuće, to ne znači nužno da je čempres izgubljen. Uz pravovremenu reakciju, malo njege i pravilnu njegu tla, biljka se može oporaviti i ponovno krasiti vaš vrt svojom prepoznatljivom zimzelenom ljepotom.
Savjeti za oporavak čempresa
Provjerite korijenje
Ako se čempres suši uprkos zalivanju, moguće je da je problem u truleži korijena. Lagano uklonite sloj zemlje uz deblo i provjerite je li korijen zdrav (čvrst i svijetle boje) ili mekan i tamne boje. Ako je korijen zahvatila trulež, teško ga je spasiti, ali možete poboljšati drenažu tla kako bi se zaustavilo dalje propadanje.
Zalivanje kap po kap
Umjesto površnog polijevanja crevom, bolje je koristiti sistem kap po kap koji ravnomjerno i polako navodnjava tlo do dubljih slojeva. Time se potiče razvoj dubljeg korijenja, što čini biljku otpornijom na sušu.
Izbjegavajte rezanje vrha
Za razliku od bočnih grana, vrh čempresa nikada ne biste smjeli odrezati jer se neće obnoviti, a biljka gubi svoj prirodni oblik. Orezuju se samo osušene ili bolesne bočne grane.
Prirodna zaštita
Protiv štetočina poput grinja možete koristiti i prirodna sredstva – na primjer, otopinu neemovog ulja ili sapunicu, koja pomaže kod manjih napada i ne šteti okolini.
Prevencija bolesti
Čempresi najbolje uspijevaju kada nisu pregusto zasađeni. Ako su posađeni preblizu, među njima nema dovoljno protoka zraka, pa se lakše razvijaju gljivice. Ako sadite nove, ostavite barem 70–100 cm razmaka.
Redovni pregled
Najvažnije je da čemprese redovno pregledate – na vrijeme ćete uočiti prve znakove posmeđivanja i reagovati prije nego što se problem proširi na cijelu biljku.
(Jutarnji)