Zamrzavanje je efikasan način da se značajno produži trajanje namirnica, ali ključ je u poznavanju preciznih rokova za svaku vrstu mesa. Stručnjaci GEPEA sa Unicampa, kao i američke agencije FDA i USDA, naglašavaju da nepravilno čuvanje može dovesti do gubitka ukusa, nutritivne vrijednosti, pa čak i do zdravstvenih rizika, piše Krstarica.

Idealna temperatura za skladištenje

Optimalna temperatura za zamrzavanje mesa kreće se između -10 °C i -30 °C. Za kućne zamrzivače preporučuje se da temperatura bude -18 °C ili niža.

Održavanje stalne temperature sprečava formiranje kristala leda koji mogu narušiti teksturu i ukus mesa.

Vijek trajanja različitih vrsta mesa

Fileti slatkovodnih riba mogu stajati do 4 mjeseca bez gubitka kvaliteta.

Odkoštena piletina čuva se do 9 mjeseci, dok cijelo pile može trajati i do 12 mjeseci.

Svinjski kotleti i pečenice ostaju svježi do 6 mjeseci, a mljeveno svinjsko meso do 4 mjeseca.

Goveđi fileti i odresci mogu se zamrzavati do 12 mjeseci, dok mljevena govedina ima preporučeno vrijeme skladištenja do 4 mjeseca.

Dodatni savjeti za očuvanje kvaliteta

Koristite hermetičke kese ili aluminijumsku foliju namijenjenu za zamrzivače kako biste spriječili oštećenja od hladnoće.

Nikada nemojte dozvoliti da se meso ponovo odmrzne pa ponovo zamrzne, jer to povećava rizik od razmnožavanja mikroorganizama i gubitka hranljivih sastojaka.

(Krstarica)