RELAKSIRAJUĆA HRANA: OD UKUSA DO ZDRAVLJA! Sve što trebate znati o suvim smokvama
Suve smokve su zaista superhrana koja našem organizmu daje dodatnu energiju.
Suve smokve su bogate mineralima, vitaminima i antioksidantima.
S druge strane, važno je znati da imaju znatno više kalorija od svježeg voća, zbog čega nisu dobre ako ste na dijeti. I svježe i suve smokve sadrže značajnu količinu vitamina iz grupe B, kao što su niacin, pantotenska kiselina i folna kiselina.
Ove supstance, kojih u smokvi ima u izobilju, učestvuju u metabolizmu ugljenih hidrata, proteina i masti. Vitamini B-kompleksa su posebno važni za rad mozga, pogotovo za dobro raspoloženje.
Suve smokve su bogate mineralima, kao što su kalcijum, cink, kalijum, selen, željezo i bakar. Željezo i bakar su nam potrebni za stvaranje crvenih krvnih zrnaca, dok je kalijum važna komponenta ćelija i tjelesnih tečnosti i pomaže u regulisanju rada srca i krvnog pritiska.
Prema nutricionistima, smokve mogu da pomognu kod nekoliko zdravstvenih problema:
Sprječavaju zatvor
Kako tvrde nutricionisti, u tri ploda smokve nalazi se oko 5 grama prirodnih vlakana. Visoka koncentracija prirodnih vlakana pomaže zdravoj funkciji crijeva i omogućava redovno varenje i bolji metabolizam.
Suve smokve pomažu u borbi protiv visokog holesterola
Smokve sadrže pektin, prirodna vlakna koja se lako apsorbuju i prolaze kroz digestivni trakt, ukljanjajući tako višak holesterola koji prenosi u ekskretorni sistem, da bi se eliminisao iz organizma.
Pomažu u snižavanju krvnog pritiska
Smokve sadrže visok nivo kalijuma, a nizak nivo natrijuma i zato su savršen borac protiv visokog krvnog pritiska.
Spadaju u relaksirajuću hranu, pa blagotvorno djeluju na nervni sistem, pomažući nam da se smirimo na prirodan način. Pored ovih zdravstvenih tegoba, smokve su korisne i za jačanje kostiju, zarastanje rana i opekotina, kontrolu dijabetesa, te uklanjanje plikova.
Suve smokve su odlična, zdrava užina koja će vas zasititi i dati vam dodatnu energiju.
- Tagovi
- hrana
- suve smokve
- zdravlje