SPRIJEČITE DIJABETES uz nekoliko ZDRAVIH navika, ne morate se odreći POSLASTICA
Da li neko u vašoj porodici ima dijabetes? Ako je odgovor da, velika je vjerovatnoća da ćete i vi razviti predijabetes, kao i dijabetes, i trebalo bi da poštujete posebne prehrambene navike.
Prema studiji objavljenoj u časopisu Diabetologia, ako imate više od jednog rođaka s dijabetesom, rizik od razvoja bolesti se dodatno povećava.
Uz tjelesne aktivnosti, postoje i dobre prehrambene navike koje trebate slijediti ako želite spriječiti dijabetes u budućnosti, donosi MSN.
Jedite biljnu hranu
Ključna prehrambena navika za prevenciju dijabetesa je obogaćivanje ishrane s više biljne hrane.
– Velika greška koju ljudi čine je to što misle da bi trebali izbjegavati ugljene hidrate – kaže sertifikovana specijalistkinja za njegu i obrazovanje dijabetesa Kim Rose. To je zabluda. Preskakanje svih ugljenih hidrata potkopaće vaše napore i zapravo može izazvati navalu šećera u krvi kada vaše žudnje nadvladaju vašu snagu volje. Potrebno je rasporediti ugljene hidrate tokom dana, tako da imate stalan izvor energije.
Ograničite brzu hranu
Ako zanemarimo šećere i ugljene hidrate, pogledajmo šta se događa s kalorijama. Čak i kada se, na primjer, riješite lepinje, hamburger iz fast fooda ili restoranski hamburger, bogat je kalorijama i iako vam možda neće povisiti šećer u krvi kada ga pojedete, indirektno bi mogao povećati rizik od dijabetesa.
– S vremenom, višak kalorija može rezultirati debljanjem, a debljanje može dovesti do rezistencije na inzulin – upozorava Rose.
Dakle, stvorite naviku da uzimate u obzir i kalorije, a ne samo ugljene hidrate i šećere kada jedete vani.
Jedite na zraku
Vjeruje se da vitamin D pomaže poboljšanju tjelesne osjetljivosti na inzulin – hormon koji reguliše nivo šećera u krvi. Studije su povezale ljude koji imaju nizak nivo vitamina D s većim rizikom od dijabetesa tipa 2.
Međutim, dodavanje D vitamina u tijelo nije tako jednostavno. Teško ga je dobiti iz hrane, zato biste trebali steći naviku da svoje obroke jedete vani po sunčanom vremenu kako biste unijeli ‘sunčev vitamin’ u svoj organizam. U medicinskom časopisu Diabetes Spectrum prikazana su istraživanja koja sugerišu da je 5 do 30 minuta izlaganja suncu, najmanje dva puta sedmično, ono što je potrebno za sintezu vitamina D u odgovarajuće količine za poboljšanje kontrole šećera u krvi i smanjenje rizika od dijabetesa.
Pronađite zdravu zamjenu slatkišima
Ako volite slatko i imate naviku posezati za kolačićem ili kuglom sladoleda nakon večere, trebali biste to promijeniti. Problem s tim poslasticama je što su pune jednostavnih ugljenih hidrata koji povećavaju šećer u krvi i oslobađaju inzulin. To je zato što ovi slatkiši ne sadrže vlakna, a vlakna su ta koja usporavaju apsorpciju tih šećera, držeći njihov nivo u krvi pod kontrolom. Ne morate se boriti protiv želje za šećerom – samo zamijenite svoj tipični desert zdravijom poslasticom poput voća koje sadrži vlakna i hranjive tvari, prenosi 24sata.hr.