OVU NAMIRNICU SVAKODNEVNO KORISTIMO ZA JAČANJE IMUNITETA, nutricionista objašnjava sva njena štetna dejstva
Dobro izbalansirana, zdrava ishrana je najbolji način za jačanje imuniteta i izbjegavanje bolesti. Koje proizvode treba da jedemo, a šta da izbjegavamo, objašnjava dijetetičarka dr Hana Stolinska.
– Imunitet je u crijevima i o njima treba najviše da vodite računa – kaže stručnjak. – A crijeva vole dijetalna vlakna, pa bi trebalo često da jedemo voće, povrće, integralne žitarice, orašaste plodove, sjemenke i mahunarke. Ovo su glavni izvori vlakana – rekla je doktorka za onet.pl.
– Sadrže hlorofil, dosta vitamina C, folnu kiselinu i vitamine B, koji pozitivno utiču na naš imunitet – nabraja ona.
– Treba da jedete mnogo zeleniša, ali sirovog, jer termička obrada smanjuje čak 80 odsto. vitamin C i folna kiselina . – objašnjava dijetetičarka i dodaje da bi, prema istraživanjima, dnevno trebalo da jedemo 700-900 g povrća i voća .
Obično jedemo voće bez problema. Problemi se pojavljuju kada je u pitanju povrće. Mnogi ljudi imaju problem da jedu pravu količinu njih. Stručnjak uvjerava da u takvoj situaciji možemo bezbjedno posegnuti za sokovima. Oni su isto toliko dobri sve dok nemaju aditiva. Jedini problem je visok sadržaj soli. Dobro je paziti na njegovu potrošnju, a zatim je ograničiti.
Svo voće je zdravo i vrijedno je jesti, ali kada je u pitanju imunitet, najbolje djeluje bobičasto voće . Zato u jesen i zimu vrijedi posegnuti za borovnicama, kupinama, malinama i jagodama. Svi su oni bogati izvori polifenola. U ishranu treba uključiti i citruse zbog sadržaja vitamina C.
– Kada su u pitanju sjemenke i orašasti plodovi, najbolje je posegnuti za bademima sa kožicom i sjemenkama bundeve – otkriva doktorka.
Najgori neprijatelj našeg imuniteta je šećer i treba ga izbjegavati.
– To je proinflamatorno za tijelo i ni u kom obliku nije korisno – kaže dr Hana Stolinska.
– Med ima antibakterijski efekat, ali biste morali da ga pojedete mnogo da biste zaista imali efekta – ističe ona.
– A to je i šećer, pa ga ne bih ga predložila kao jednu od namirnica koje doprinose našem imunitetu. Biće mnogo bolje ako u čaj dodamo đumbir ili cimet – objašnjava ona.
Vrijedno je uključiti bilje i začine u svoj meni. Kurkuma je dobra za imunitet . Takođe će biti dobra ideja posegnuti za tzv superhrana .
Takođe je veoma važno da sebi obezbijedite omega-3 masne kiseline. Možemo ih naći, između ostalih u orasima, čia semenkama, sjemenima konoplje, lanenom, naravno, masnoj morskoj ribi.
Suplementi postaju sve popularniji i naširoko reklamirani, ali većina nas može bezbjedno bez njih. Dovoljna je dobro izbalansirana ishrana. Vitamin D je ovde izuzetak . Specijalista savjetuje da ga dodatno uzimate od oktobra do maja.