Zašto je dobro jesti mladi luk?
Mladi luk mnogi vole zbog ukusa, a ni ne slute da je prava riznica minerala i vitamina, kao i da je odličan u zaštiti zdravlja kompletnog organizma. Naročito dobar za zdravlje je zeleni dio ovog moćnog povrća.
Ovo je pet razloga zašto je mladi luk dobro jesti svaki dan:
Štiti srce
Pun je antioksidansa koji štiti ćelije u tijelu od oštećenja direktnim djelovanjem slobodnih radikala. Uz to, mladi luk drži krvni pritisak u granicama normale i smanjuje rizik od stvaranja ugrušaka.
Dobar je za vid
Štiti od upala i smanjuje rizik od bolesti mrežnjače. Sadrži vitamin A koji je važan za proizvodnju proteina u očima, zaslužnog za dobar vid. Ljudi kojima nedostaje ovog vitamina mogu patiti od noćnog sljepila i drugih poremećaja. Jedan luk sadrži oko 3 posto dnevnih potreba za vitaminom A.
Jača kosti
Vitamin C i K kojima mladi luk obiluje, dobri su za zaštitu kostiju. Samo jedan luk sadrži oko 20 posto preporučene doze vitamina K i oko dva posto vitamina C. I jedan i drugi važni su sa gustoću i čvrstoću kostiju. Nedostatak ovih vitamina povećava šansu za razvoj osteoporoze i lomove.
Snižava holesterol
Posebno njegov zeleni dio koji neki ljudi bacaju, a bolje bi bilo da ga pojedu. Osim što snižava nivo lošeg holesterola u krvi, pomaže i u regulisanju nivoa šećera.
Za ljepšu kožu
Pomaže tijelu u proizvodnji kolagena koji je važan za lijepu, zdravu i zategnutu kožu. Kolagen je zaslužan za usporavanje nastanka bora na licu i nalazi se u mnogim kremama.