Pogača pletenica sa maslinovim uljem: Uspijeva i početnicima
Potrebno je:
50 ml vode
250 ml mlijeka
20 gr svežeg kvasca
1 kašičica šećera
malo soli
600 gr brašna
1 jaje
2 kašike maslinovog ulja
još malo ulja za premazivanje
žumance za premazivanje
susam
krupna so
Priprema:
U mlakoj vodi izmrviti kvasac i dodati kašičicu šećera, U brašno dodati nadošli kvasac, jaje, ulje, soli, mlijeko i zamijesiti srednje tvrdo tijesto. Ostaviti da naraste 30 minuta.
Podijeliti tijesto na 6 loptica, obraditi ih malo rukama pokriti, pa svaku lopticu razviti tako da bude veličine tanjira i svaku premazati maslinovim uljem, ređajući jednu preko druge. Posljednju ne treba mazati. Rukama malo razvući, pa na sredinu staviti neku čašu i obilježiti sredinu.
Podijeliti pogaču da 4 dijela, pa na osam i onda svaki dio na dva dijela. Uzeti po tri isječenih trouglova i isplesti kiku. Svaku kiku malo saviti, a krajevi treba da budu u jednom pravcu. Pokriti da odstoji.
Razmutiti žumance, izmješano sa kašikom mleka. Premazati pogaču i posuti susamom. Ugrejati rernu na 220 stepeni, pa smanjiti na 200 peći 40 minuta.
BONUS VIDEO:
- Tagovi
- pogaca