PAŽLJIVO BIRAJTE Ovu hranu izbjegavajte uzimati sa švedskog stola
Mikrobiolog Džej Tetro upozorio je na hranu sa švedskog stola koju je najbolje izbjegavati, a potom otkrio i koje su opcije najbolje.
Prema njegovim riječima, klonio bi se kajgane, palačinki i žitarica, ali to nije sve.
– Ne bih uzimao džem, puter od kikirikija i marmeladu. Ako su takvi namazi otvoreni, a u njima je kašika, postoji velika vjerogvatnoća da su kontaminirani jer ljudi ponekad loše peru ruke ili ih uopšte ne peru, a svi grabe hranu istim priborom – otkrio i dodao da ovoj grupi namirnica mogu da se pridruže majonez, kriške limuka i prelivi za salatu.
Za sigurne opcije naveo je dimljeni losos, sir ili sveže voće. Istorija švedskog stola je usko povezana sa švedskom kulturom i tradicijom.
Krajem 19. vijeka u Švedskoj je postalo moderno pozivati goste u svoj dom na odmor. Da bi ugodili gostima, domaćini su bili spremni da ponude raznovrsna i ukusna jela.
Međutim, po tradiciji, sve ponuđene poslastice bile su stavljene na sto, tako da je svaki gost mogao samostalno da odabere šta mu se dopada.
Ovaj pristup je odražavao švedski koncept jednakosti i poštovanja ličnih preferencija svakog gosta. Postao je popularan svuda u svijetu, a izuzetno je cijenjen zbog svoje neformalnosti i izbora.
Zanimljivo je da se švedski sto smatra oblikom samoposluživanja, ali u stvarnosti zahtijeva određene vještine. Važno je da znate da bi trebalo da počnete sa hladnim predjelima i salatama, a zatim da pređete na topla jela.
BONUS VIDEO: