NIKAKO NE BACAJTE KORU OD KROMPIRA Čini čuda u kuhinji, evo kako može da vam olakša čišćenje
Da li ste znali da je ljuska krompira odlična kod uklanjanja mrlja od hrđe? Tako je, posljednja stvar koju treba da uradite sa ljuskama krompira, ako ih nećete pojesti, je da napravite pastu za čišćenje koja uništava hrđu.
Krompir sadrži oksalnu kiselinu, koja pretvara nerastvorljiva jedinjenja gvožđa u rastvorljivi kompleksni jon. To je naučno objašnjenje kako je kora krompira prilično efikasna u uklanjanju hrđe.
Tako možete iskoristiti ljuske od krompira za pravljenje rastvora bogatog oksalnom kiselinom za čišćenje zarđalih problematičnih mesta. Da biste to uradili, potopite kore u vodu.
Koristite samo toliko vode da pokrijete kore; ovo će omogućiti da oksalna kiselina bude što koncentrovanija. Ostavite kore da se natapaju neko vrijeme, recimo, dok se vaše ukusno jelo od krompira ne ispeče u rerni. Zatim izvadite ljuske iz vode. Pomješajte malo vode od krompira sa sodom bikarbonom da dobijete pastu.
Pastu možete upotrijebiti kako biste očistili hrđu sa makaza, noževa ili čak baštenskog alata. Nanesite pastu na zahrđalo područje, sačekajte 20 do 30 minuta, a zatim očistite, operite i isperite. Poput magije, vaši zahrđali alati ponovo će izgledati kao novi.
BONUS VIDEO:
- Tagovi
- PRAKTIČNI SAVJETI