Kako perete voće i povrće? Samo na ovaj način ćete se riješiti bakterija i pesticida
Pranje riže se praktikuje ne samo zbog prljavštine, već i da bi se skinuo skrob sa njega zbog kojeg se za vrijeme kuvanja slijepi.
Kupus
Uklonite prva dva sloja lišća sa kupusa, kelja i sličnog povrća, isjecite na četvrtine i potopite u vodu u koju ste sipali malo sirćeta. Poslije nekoliko minuta isperite čistom vodom. Kod karfiola treba odvojiti cvjetove prije potapanja.
Meso
Stručnjaci kažu da ga ne treba prati prije kuvanja jer se tako uklanjaju i sokovi iz mesa. Ali zato treba da se peče, prži ili kuva na temperaturi od najmanje 75 stepeni jer će se tako uništiti bakterije koje se nalaze na mesu.
Najsigurnije je koristiti kuhinjski termometar.
Pečurke
Ne potapajte ih u vodu, jer će se raspasti. Svaku kratko prooperite pod mlazem hladne vode i stavite na ubrus da se ocijede.
Jabuke
Pune su pesticida, pa nikako ne preskačite potapanje u vodi sa malo sode bikarbone. Neka stoje 10-15 minuta. Tako uklonite štetne materije i sa krušaka, paprika, paradajza i drugog voća i povrća koje se ne ljušti.
Zelena salata
Treba je potopiti u vodu desetak minuta i bez miješanja izvaditi, jer će štetne materije pasti na dno. Zatim list po list properite pod mlazem hladne vode.
BONUS VIDEO:
- Tagovi
- POVRĆE