TURSKI KUGLOF PO RECEPTU STAROM 100 GODINA Vazdušasto slatko tijesto svakog obara sa nogu
Sastojci:
2 jaja
5 kašika šećera
400 ml toplog mlijeka
kesica suvog kvasca
100 ml ulja
650 – 750 g brašna
pola kašičice soli
70 g putera
pomorandža
suvo kandirano voće – oko 300 grama, a možete i više po ukusu
Priprema:
U posudu sipajte 2 jaja i 4 kašike šećera, te dobro izmješajte.
Zatim dodajte toplo mleko i kvasac.
Kad se dobro razmuti kvasac dodajte ulje, i oko 650 grama brašna. Količina zavisi od veličine jaja.
Nastavite sa miješanjem, a potom rukama krenite da mijesite tijesto.
Kad tijesto postane glatko i jako mekano, napravite jufku, premažite uljem i sotavite da odstoji poklepoljeno oko 50 minuta.
Premijesite tijesto i jufku podelite na dva jednaka dijela.
Prvi dio dobro razvucite, prvo oklagijom potom ćoškove prstima.
Tijesto pemažite puterom, može i blago istopljenim ali ne toplim, pa narendajte pomorandžu.
Rukom posipajte suvo voće svuda ravnomjerno, na kraju pospite kašiku šećera.
Urolajte tijesto kao rolat.
Sve isto ponovite sa drugom juftom tijesta.
Kada je urolate, drugu jufku po duzini presijecite nožem, pa krenite da uvijate jednu stranu kao puž dok cijeli rolat tako ne zamotate.
U okruglu tepsiju prvo stavite prvi rolat da ide u krug, zatim drugi rolat koji ste uvili kao puž stavite odozgo.
Prekrijte da odstoji neko vrijeme dok tijesto ne naraste.
Pecite na 170 stepeni u zagrejanoj rerni oko 40 minuta dok ne dobije zlatno braon boju.
BONUS VIDEO:
- Tagovi
- kuglof