KUGLOF SA ORASIMA I LJEŠNICIMA Omiljeni njemački kolač u čokoladno-hrskavoj varijanti
Sastojci:
200 g blendiranih lješnika
200 g omekšalog putera
200 g šećera
3 jaja
200 g brašna
prstohvat soli
1/2 kesice praška za pecivo
100 ml mlijeka
30 ml ruma
100 g čokoladnih mrvica (opciono)
Za glazuru:
200 g čokolade za kuvanje
šaka sjeckanih oraha
Recept za kuglof sa lješnicima i orasima:
U činiju stavite puter, pa umiksajte sa šećerom. Dodajte jedno po jedno jaje i miksajte. Pomiješajte u odvojenoj činiji brašno, blendirane lješnike, prašak za pecivo i so. Postepeno dodajte smjesu suvih sastojaka, mlijeko i rum. Kada dobro umiksate, dodajte čokoladne mrvice i promiješajte žicom. Smjesu izlijte u kalup za kuglof i rasporedite. Pecite kuglof na 175°C oko 25 minuta. Nakon toga zasjecite kuglof prateći oblik kruga, otprilike 1 cm dubine. Pecite još oko 20 minuta. Proverite čačkalicom da li je pečen kuglof. Izvadite iz kalupa naopako, pa na rešetki prelijte otopljenom čokoladom i kada se posle nekoliko minuta ohladi pospite vrh sjeckanim orasima.
BONUS VIDEO:
- Tagovi
- čokoladni kuglof
- kuglof