LAGAN, SOČAN, A UNUTRA KREMAST Brzi limun kolač koji uvijek uspijeva
Sastojci:
1 jaje
50 g šećera (2 kašike)
prstohvat soli
20 g gustina (1 kašika)
kora jednog limuna
sok od pola limuna
200 ml mleka (1 čaša)
25 g putera (1,5 kašike)
I još:
3 jajeta
150 g šećera (3/4 šolje)
10 g vanilin šećera (1,5 kašičice)
50 g kisele pavlake (2 kašike)
150 ml ulja (3/4 šolje)
sok od pola limuna
250 g brašna
15 praška za pecivo (2 kašičice)
pečeni bademi
šećer u prahu za posipanje
Priprema:
U jednoj šerpici umutite jaje sa šećerom, malo soli i gustinom dok ne dobijete glatku smjesu, pa sipajte 200 ml mlijeka, promiješajte dobro.
Narendajte koru jednog limuna, a potom sipajte sok od pola limuna i ponovo dobro promiješajte.
Kuvajte na srednjoj vatri uz mešanje dok se ne zgusne, pa dodajte kockice putera i miješajte dok se ne otope. Sklonite na stranu, pokriveno providnom folijom.
U jednu činisu ubacite jaja, pa šećer, so, vanilin šećer, i sve umutite mikserom. Zatim sipajte ulje, nastavite da mutite, pa ubacite i kiselu pavlaku i mutite još malo.
Dodajte brašno, prethodno pomiješano s praškom za pecivo, pa žicom promiješajte dobro. Nacijedite sok od preostale polovine limuna i miješajte još malo.
Sipajte tu smjesu u pleh, podmazan ili obložen-pek papirom, lijepo poravnajte silikonskom špatulom. Potom ponovo promešajte prvu smjesu, sipajte je u kesu za zamrzivač kojoj ste odsjekli ivicu ili u špric. Tu smjesu rešetkasto nanesite po površni kolača, pa poredajte bademe.
Pecite u rerni zagrijanoj na 180 stepeni, oko 40 minuta.
Pospite šećerom u prahu.
BONUS VIDEO:
- Tagovi
- KOLAČ SA LIMUNOM
- LIMUN