TRADICIJA U TANJIRU Napravite zdrave i sočne tufahije
Da li je tufahija tursko ili arapsko jelo – pitanje je na koje do danas ne postoji pouzdan odgovor. Jedno je sigurno – izuzetno su ukusne i zdrave.
Sastojci:
5 jabuka
120 g oraha
40 g suvih kajsija
40 g suvog grožđa
2 pomorandže
kašičica cimeta
200 ml slatke pavlake
ekstrakt vanile
2 kašičice šećera
malo putera
Priprema:
Suvo grožđe, kajsije i polovinu oraha sitno isjeckajte, pomiješajte sa šećerom, cimetom, sokom od jedne pomorandže i dve kapi ekstrakta vanile. Opranim jabukama isecite gornji dio, ostavite kao poklopac, kašičicom izdubite sredinu i nafilujte isjeckanim voćem.
Jabuke malo premažite puterom, pa ih poredajte u posudu premazanu puterom i pecite u rerni na 200 stepeni oko 40 minuta. Umutite šlag od slatke pavlake, dodajte sok od druge pomorandže, ostatak isjeckanih oraha i malo ekstrakta vanile, pa umutite.
Pečene jabuke pospite šećerom u prahu i servirajte sa šlag kremom.
BONUS VIDEO:
- Tagovi
- tufahije
- tufahije recept