Probajte ovaj TRIK ZA SAVRŠENE TUFAHIJE! Poslastica idealna za jesenje dane
Tufahije su omiljeni recept bosanske kuhinje, s tipičnim namirnicama i okusom.
Ako ne želite propustiti užitak u njima, a za vas su energetska bomba, smanjite količinu šećera i oraha.
Ovaj recept donisi savršen omjer za ovu poslasticu!
Sastojci:
8 jabuka srednje veličine (oko 1,5 kg)
200 g šećera
80 g oraha
1 bjelance
1 limun
1 šlag pjena
1 l vode
2 vanilin šećera
Priprema:
1. Operite i ogulite jabuke, izdubite im sredinu, a kore sačuvajte.
2. Jabuke kuhati u kipućoj vodi kojoj ste prethodno dodali 50 g šećera, 1 vanilin šećer i limunov sok.
3. Kuhane jabuke izvadite, a u istu vodu stavite preostali šećer i kore od jabuka. Kad sirup prokuha, procijedite ga i ostavite neka se ohladi.
4. Kuhane jabuke koje ste napunili filom i mješavinom tučenog bjelanca, mljevenih oraha i vanilin šećera posložite u tepsiju i pecite 15 minuta na 180°C.
5. Pečene jabuke izvadite i prelijte toplim sirupom. Prije posluživanja na tufahije stavite po kašiku šlaga.
Umjesto jabuka možete koristiti kruške, piše Azra.ba.