TITO GA JE OBOŽAVAO Napravite kolač koji će zamirisati na prošla vremena
Kremasti kolač prema starinskom receptu. Bio je neizostavan deo trpeze u Jugoslaviji, takođe je bio jedan od omiljenih Titovih kolača, po kojem je i dobio ime.
Sastojci:
Za biskvit:
4 jaja
200 g šećera
1 vanilin šećer
100 g mljevenih oraha ili lješnika
5 supenih kašika skuvane crne kafe – hladne
5 kašika punih brašna
1 prašak za pecivo
3 kašike ulja
Za prvi fil:
400 ml mlijeka
5 punih kašika brašna
2 žumanjca
Za drugi fil:
200 g margarina
10 kašika šećera
1 vanilin šećer
100 g otopljene čokolade
3 kašike oraha
Priprema:
Biskvit: Odvojiti bjelance od žumanjca, zatim umutiti bjelance u čvrst „snijeg“. U žumanjce dodati šećer, pa umutiti. U smjesu sa žumanjcima dodavati ulje, ohlađenu kuvanu kafu, brašno, prašak za pecivo i orahe, te sve mutiti do sjedinjenja. Na kraju smjesi dodati i bjelance.
Umućen biskvit peći na 180 stepeni oko 30 minuta.
Prvi fil: U mlijeko dodati žumanjce i brašno pa umutiti mikserom. Zatim staviti na ringlu da blago provri kako bi se napravio puding.
Drugi fil: Čokoladu rastopiti pa dodati margarin. Zatim dodati šećer, vanilin šećer i orahe, pa sve zajedno umutiti.
* Oba fila lijepo sjediniti. Na koru nanijeti bogat fil, pa posuti mljevenim orasima i čokoladom.
Prijatno!
Bonus video
- Tagovi
- recept
- titov kolač