SLATKA PITA SA FILOM OD GRIZA Grčki specijalitet sa krckavim korama i neodoljivim nadjevom
Sastojci:
4 kore za pitu
500 ml mlijeka
100 g putera
60-70 g šećera
80 g griza
1 vanilin šećer
1 jaje
voda
Još:
šećer u prahu
cimet
Priprema:
U mlijeko dodajte šećer, griz i prstohvat soli. Kuvajte dok se ne zgusne, uz neprestano miješanje. Na kraju dodajte vanilin šećer, promiješajte, pa pokrijte providnom folijom i ostavite da se ohladi. Na radnu površinu stavite koru i premažite je istopljenim puterom, pa poprskajte vodom. Zatim preko stavite drugu koru, premažite puterom i poprskajte vodom, pa stavite treću koru. Takođe je premažite istopljenim puterom i poprskajte vodu. Četvrtu koru stavite na sto, premažite puterom i poprskajte vodom, pa preklopite na pola. Tu polovinu premažite puterom i poprskajte vodom, pa ponovo preklopite na pola. Stavite na sredinu već spremnih kora. Ohlađeni fil umutite, pa premažite samo po preklopljenoj kori, koja stoji na sredini. Savijte ivice kora prvo po dužini, pa poprskajte vodom, a onda savijte i po širini. Premažite istopljenim puterom i stavite pitu u pleh koji ste nauljili i obložili pek papirom. Pecite u rerni na 180°C oko 30 minuta. Isjecite pitu, pa pospite šećerom u prahu koji ste pomiješali sa cimetom.
BONUS VIDEO:
- Tagovi
- Pita
- pita sa grizom