PRIJEDLOG ZA RUČAK Italijanska musaka
Potrebno je:
- 3 plava patlidžana,
- 750 g sjeckanog paradajza iz konzerve,
- 500 g mocarele,
- glavica crnog luka,
- kašika paradajz pirea,
- čen bijelog luka,
- 100 g rendanog parmezana,
- maslinovo ulje,
- 6 kašika bosiljka,
- po 2 kašičice origana i timijan, kašika ruzmarina, so i biber.
1. Patlidžan izrežite po dužini na kriške, crni i bijeli luk na kockice, a bosiljak, ruzmarin, origano i timijan usitnite. U šerpi zagrijte ulje i na srednjoj temperaturi propržite luk pet minuta, umiješajte paradajz pire i pržite još dva minuta.
2. Paradajz iz konzerve sipajte u šerpu i promiješajte. Kad paradajz počne da ključa, dodajte sjeckani origano, timijan i ruzmarin. Posolite i pobiberite, smanjite temperaturu i dinstajte od 10 do 15 minuta, uz povremeno miješanje.
3. Maslinovo ulje zagrijte u tiganju i na srednjoj temperaturi ispržite kriške patlidžana, sa svake strane oko dva, tri minuta. Izvadite i stavite na papirnu salvetu da se ocijedi višak masnoće. Mocarelu isijecite na kriške debljine patlidžana.
4. U vatrostalnu posudu prvo stavite patlidžan, zatim mocarelu i prelijte paradajz sosom. Postupak ponovite još jedanput. Pospite rendanim parmezanom i bosiljkom i pecite u rerni na 180 stepeni 20-25 minuta. Servirajte toplo, najbolje uz suvo crveno vino.
- Tagovi
- RECEPT DANA