Posna čoko cimet torta
Kore:
- 250g brašna
- 2 kašike kakaoa
- 1 kašičica sode bikarbone
- 1 kašičica cimeta
- 250 ml kisele vode
- 120 ml ulja
- 150g šećera
- 3 pune kašike džema
Premaz:
- 6 kašika džema
- 10 kašika mljevenih oraha
Preliv:
- 200 g posne čokolade
- 6 kašika ulja
Fil:
- 1 l nekog biljnog mlijeka
- 6 kašika šećera
- 9 kašika gustina
- 100 g posne čokolade
- 150 g margarina
- 3 kašike šećera u prahu
Priprema:
Pomiješati brašno, kakao, sodu bikarbonu i cimet, dodati šećer, vodu, ulje i džem. Miješati da se masa ujednači i od dobijene mase ispeći tri korice u kalupu 20 x 30 cm. Može se peći i jedna kora u velikom plehu od rerne pa je preseći na tri lente. Korice peći na 180°C oko 15 minuta.
U malo mlijeka razmutiti gustin i zakuvati u preostalom zasladjenom mlijeku. U toplo dodati izlomljenu čokoladu pa ohladiti. Margarin pjenasto umutiti sa šećerom u prahu i sjediniti sa ohladjenim filom.
Pomiješati džem i orahe pa svaku koru time premazati, a zatim preko toga preliti sa rastopljenom čokoladom i uljem. Kada se čokolada stegne filovati korice.
Odozgo ukrasiti po želji rastopljenom čokoladom, rendanom, orasima… Cimet se može izostaviti pa će se dobiti lijepa čokoladna torta.
Prijatno!