PILE SA DUNJOM Domaćice u Jugoslaviji nisu mogle da zamisle trpezu bez ovog recepta
Sastojci:
1 pile
1 kg dunja
1 kašika brašna
Priprema:
Pile isjeći, stavite u šerpu, sipajte vodu i kuhajte. Na pola kuhanja isključite šporet.
Dunje operite, ali ne ljuštite, da se ne raspadnu. Isjeći na kriške.
Uvaljajte dunje u šećer, pa propržite na malo masti ili ulja. Izvadite dunje iz šerpe, pa u nju u to isto ulje ili mast dodajte brašno i promiješajte.
Poslije minut vratite dunje, dodajte piletinu i bujon (voda u kojoj se kuhalo pile), posolite i pobiberite. Kuhajte poklopljeno dok meso ne bude gotovo.
Pile sa dunjom je stari i zaboravljeni recept koji su jugoslovenske domaćice stalno pravile. Cijelo pile isjeći, pa kuhajte zajedno sa dunjama koje ste prethodno propržili.
Spoj slanog i slatkog čini ovo jelo neodoljivim. Isprobajte recept jer će vam se garantovano dopasti.
Od dunja može da se pravi i slatko, ako želite da se počastite ukusnom poslasticom poslije predivnog obroka.
BONUS VIDEO: