MINI PECIVA sa sirom, bijelim lukom i peršunom
Sastojci za tijesto:
- 500 g glatkog brašna
- 300 ml vode
- 100 ml ulja
- 5 g suhog kvasca
- 5 g soli
- 10 g šećera
Ostali sastojci:
- 30 g + 50 g maslaca
- 1 žličica bijelog luka u prahu
- 1 žličica sjeckanog peršuna
- 45 kockica sira (gaude npr.)
Priprema:
U većoj zdjeli pomiješajte brašno, so, šećer i suhi kvasac. Dodajte mlaku vodu i ulje pa spiralnim nastavcima umijesite glatko tijesto. Zdjelu s tijestom prekrijte krpom i ostavite toplom mjestu 2-3 sata da dobije na volumenu.
Kada tijesto dovoljno naraste premijesite ga pa uzimajte komadiće i oblikujte kuglice. U svaku kuglicu stavite jednu kockicu sira. Kuglice slažite jednu do druge u namašćen kalup za pečenje. Ja sam ih složila u okrugli kalup, promjera cca 30 cm.
Kuglice ostavite još 15-20 minuta na toplome da dobiju na volumenu. Zatim ih premažite otopljenim maslacem (30 g) i stavite u zagrijanu pećnicu na 180°C. Pecite ih 20 minuta, odnosno dok ne poprime lijepu, zlatno-smeđu boju.
Pred kraj pečenja pripremite premaz. Maslac (50 g) otopite na laganoj vatri pa mu dodajte bijeli luk u prahu i sitni sjeckani peršun. Vruća peciva premažite premazom. Ostavite ih 10tak minuta da se malo ohlade i poslužite se!