MEKANA, SOČNA, A NIJE PREVIŠE SLATKA Recept za „kajmak“ baklavu
ALOONLINE.BA | Žena ∙ 02.01.23 15:33 ∙ 0
POTREBNI SASTOJCI:
jufke za baklava
slatki kajmak (slatko vrhnje)
1 šolja tučenih badema (ili oraha)
1 šolja slatkog mlijeka
Za agdu je potrebno:
1 kg šećera
1 litar vode
1 limun
Priprema:
Prvo skuhati agdu jer se topla baklava zalijeva hladnom agdom (limun izrezati na kriške i staviti u agdu).
Potom u masnu tepsiju naredati tanke jufke za baklavu preko kojeg ide fil od slatkog kajmaka, badema i mlijeka. Tako se slaže u nekoliko tavana (turska riječ za spratove), a zatim peče na temperaturi od 180°C – kad baklava porumeni postepeno smanjivati temperaturu. Nakon pečenja zaliti agdom.
BONUS VIDEO:
Možda vas zanima
PRAVA POSLASTICA Nes torta oduševiće vas okusom
11:56 ∙ Žena ∙ 0PRAVA JESENJA POSLASTICA Pečene dunje s orasima
06:30 ∙ Žena ∙ 0vremenska prognoza
12°C
Sarajevo
6°C
Banja luka
11°C
Mostar
7°C
Tuzla
3°C
Bihać
10°C
Bijeljina
11°C
Zenica
6°C
Prijedor
15°C