KAKO PREPOZNATI KROMPIR PUN TOKSINA Povrće je bolje da bacite kad primijetite sumnjive znake
Krompir koji duže stoji, naročito ako je u plastičnoj kesi i na nedovoljno hladnom mjestu, može da proklija. Klijanju pogoduje i dosta svjetlosti, ali i držanje krompira u istoj kutiji sa crnim lukom.
Ako primijetite sumnjiva „okca“ na krompiru, sigurno se uvijek upitate da li je bezbedno da ga koristite. Ukoliko su ona sitna i ima ih samo nekoliko, slobodno ih izvadite oštrim nožem, oljuštite krompir i normalno pripremajte dalje.
Ukoliko klica ima više i već su dosta porasle, preporučuje se da takav krompir odbacite. Svaki krompir sadrži dvije vrste prirodnih toksina: solanin i čakonin. Kad dugo stoji, a naročito ako je još izložen svjetlosti, količina toksina u njemu se povećava. Najveća koncentracija je u kori i klicama, u bielom dijelu krompira ih ima mnogo manje.
Ljuštenje kore i uklanjanje klica smanjuje rizik od štetnih posljedica. Ako se u tijelo unese deo toksina iz krompira, simptomi ne moraju biti jaki, ali kod nekih ljudi dolazi do povraćanja, bolova u želucu, glavobolje i povišene temperature. Pojedinci mogu reagovati burnije.
Kad pripremate krompir, odstranite i one koji su pozelenili – to je posledica hlorofila koji, sam po sebi, nije opasan, ali je znak da je povrće dugo stajalo. Nisu za upotrebu ni plodovi koji su omekšali, imaju mnogo oštećenih dijelova ili velikih crnih fleka.
BONUS VIDEO:
- Tagovi
- KROMPIR