KIFLICE KAKVE DO SADA NISTE PROBALI Hrskava korica, a mekane kao duša
Ništa ne podsjeća na djetinjstvo i dane provedene kod bake na selu, kao što to radi miris svježe ispečenog hljeba.
Pred vama je jedan starinski recept koji će vam se sigurno dopasti.
Potrebno je:
250 ml mlijeka
– 50 ml vode
– 20 g svježeg kvasca
– 500 g brašna
– 2 kašičica šećera
– so
Priprema:
U mlaku vodu sipajte kašičicu šećera i izmrvite kvasac, pa ostavite da zapjeni. Malo zagrijte mlijeko pa ga sipajte u veću vanglu za miješenje, dodajte kvasac (kada zapjeni), brašno i so. Zamijesite srednje tvrdo tijesto.
Pokrijte i ostavite oko pola sata da naraste.
Podijelite tijesto na dva dijela, pa ga razvijte u obliku pravougaonika dužine tepsije u kojoj ćete peći. Jedan dio tijesta zasijecite tako da dobijete trake širine prsta. Dakle, ne sijecite ga do kraja.
Donji dio uvijte do kraja, premažite uljem, pa preko stavite zasječeni dio.
Tepsiju premažite uljem, stavite tijesto, pa prekrijte uljem i krpom. Ostavite ga da odstoji 20 minuta, pa ga premažite žumancetom. Pecite oko 45 minuta na 180 stepeni.