JEDNOSTAVNA I PREUKUSNA Punjena puž pogača
SASTOJCI:
300 ml mlijeka
1 kašičica šećer
40 g svježeg kvasca
50 ml ulja
2 jaja
1 kašika jabukovog sirćeta
1 kašičica soli
650 g brašna
200 g trapista
susam
PRIPREMA:
U sud sipajte toplo mlijeko, dodajte izmrvljen kvasac, šećer i kašičicu brašna. Ostavite 10 minuta da kvasac proradi. Nakon toga dodajte ulje, dva bjelanca, jedno žumance, sirće, so i brašnom zamijesite tijesto. Ostavite 30 minuta. Nadošlo tijesto podijelite na šest dijelova.
Svaki dio razvucite u duguljastu formu. Stavite izrendan trapist, preklopite i urolajte. Prvi dio uvijte u puža, a svaki naredni oko njega. Ostavite da nadolazi dok se zagrije rerna.
Kada je pogača nadošla, premažite žumancetom kojem ste dodali dvije kašičice mlijeka i jednu kašičicu ulja. Pospite susamom i stavite malo maslaca. Pecite na 220 stepeni 30 do 35 minuta.
BONUS VIDEO:
- Tagovi
- pogaca
- punjena puž pogača