JAFA KOLAČ NA SVETOGORSKI NAČIN Posna poslastica prema receptu hilandarskih monaha
Sastojci:
pola kilograma brašna
1/2 kesice praška za pecivo
sok od jedne pomorandže
sok od jednog limuna
250 ml mlake vode
80 grama šećera
150 grama posne čokolade za kuvanje
3 kašike suvog grožđa
1 kašičica cimeta
1 cela pomorandža
1 šaka sjeckanih badema ili oraha
džem od kajsije
Priprema:
Sipajte u činiju džem, pa mu dodajte šećer i počnite da mutite mikserom, a u međuvremenu dodajte vodu.
Kada se lijepo sjedini, dodajte cimet, rendanu koru pomorandže i sok od pomorandže, pa ubacite orašaste plodove po izboru, suvo grožđe i uz miješanje dodajte postepeno brašno prethodno pomiješano s praškom za pecivo.
Nakon što dobijete kompaktnu masu, prebacite je u pleh prethodno obložen pek-papirom, pa tresnite i poravnajte smjesu po površini. Pecite u rerni prehodno zagrejanoj na 180 stepeni najmanje 25 minuta.
Dok je kolač vruć, premažite ga džemom u količini po ukusu, pa preko svega prelijte otopljenu posnu čokoladu za kuvanje.
BONUS VIDEO:
- Tagovi
- jafa kolač
- POSNI DESERTI