BRAUNI SA ŠLJIVAMA I ORASIMA, KOLAČ ZA ČISTU DESETKU Lako se pravi, a savršeno sočan danima
Sastojci:
1 šolja putera
2 šolje smeđeg šećera
4 jaja
1 kašičica ekstrakta vanile
200 g tamne čokolade (70% kakaoa), otopljene i blago ohlađene
1 i 1/3 šolje brašna
1/2 kašičice soli
1/2 kašičice praška za pecivo
1/2 šolje sjeckanih oraha, lješnika
1 šolja sjeckanih svježih šljiva (ili suvih šljiva natopljenih u toploj vodi i oceđenih)
Priprema:
Zagrijte rernu na 180 stepeni Celzijusa i pripremite pleh (oko 20×20 cm) obložen papirom za pečenje. U šerpi otopite puter na srednje niskoj vatri. Dodajte smeđi šećer i promiješajte dok se šećer ne rastvori i smjesa postane glatka. Sklonite s vatre i ostavite da se malo ohladi. Umutite jaja i ekstrakt vanile u drugoj posudi, zatim polako sipajte ohlađenu otopljenu čokoladu uz neprestano miješanje. Dobro promiješajte. Dodajte brašno, so i prašak za pecivo. Miješajte sve dok se sastojci dobro sjedine. Dodajte sjeckane orase (lešnike) i sjeckane šljive, pa sve pažljivo promiješajte. Sipajte smjesu u pripremljen pleh i poravnajte površinu.
Pecite u prethodno zagrijanoj rerni oko 25-30 minuta. Kad zabodete čačkalicu treba na njoj da bud enekoliko mrvica, ali ne previše da bude iznutra „mokar“. Izvadite kolač iz rerne i ostavite da se potpuno ohladi u plehu pre nego što ga isječete na kocke.
BONUS VIDEO: