VOLITE MLIJEKO?! Nutrcionisti objasnili koja vrsta je najzdravija!
Odabrati vrstu mlijeka koju ćemo konzumirati nekada je bilo jednostavno. Postojalo je punomasno mlijeko i nekoliko drugih varijacija sa različitim količinama masti. Ali posljednjih godina ljudi koji žele da kupe mlijeko imaju toliko opcija da nisu sigurni koje bi mlijeko bilo pravi izbor.
Bilo da se radi o bademovom, kokosovom, sojinom, pirinčanom, kozjem ili kravljem mlijeku, mnogi očekuju da ono bude hranljiv dodatak njihovoj kafi ili hrani. Ljudi koji imaju djecu žele da budu sigurni da biraju mlijeko sa nekim nutritivnim prednostima.
Izbor bi trebalo uskladiti sa ostalim prehrambenim navikama.
Međutim, s obzirom na to da se mnogi muče sa čitanjem nutritivnih vrijednosti na deklaracijama, a svaka vrsta mlijeka ima svoje prednosti, prosječnoj osobi može da bude teško da donese pravu odluku.
Nutricionisti kažu da bi ljudi trebalo da uzmu u obzir sopstvene prehrambene navike, kao i vitamine i minerale koje konzumiraju na dnevnoj bazi prije nego što donesu odluku o konzumaciji određene vrste mlijeka.
Ali, imaju i nekoliko preporuka o tome šta bi trebalo izbjegavati. Dr Luk Kori iz klinike Mejo, rekao je da je ključni faktor pri odabiru razlog zbog kog osoba pije mlijeko. Ako je mlijeko dio dnevne konzumacije, preporučuje obično kravlje.
On je istakao njegov visok nivo kalcijuma, kalijuma, proteina i masti, koje mnogi ljudi ne dobijaju dovoljno iz ostatka ishrane.
„Teško je osloniti se na alternativu za dobijanje tih nutrijenata“, rekao je dr Kori.
Ali sama ishrana nije jedini razlog za konzumiranje mlijeka. Mlijeko je čest sastojak pekarskih proizvoda, a čak se miješa u mnoga druga pića.
Ovseno i bademovo mlijeko posljednjih godina su postala popularna zbog svoje glatke teksture, a omiljene su opcije i za ljude koji vole mlijeko u kafi.
Međutim, obje opcije imaju malu nutritivnu vrijednost, rekla je nutricionista Bridžit Marfi Husein.
Dr Kori napominje da bi zaslađene vrste mlijeka trebalo izbjegavati zbog visokog udjela šećera.
Kravlje mlijeko se ipak preporučuje kao standard.
Husein se slaže s tim da bi izbor mlijeka trebalo da se svodi na lične prehrambene potrebe, ali ona preporučuje kravlje mlijeko sa jedan ili dva odsto mliječne masti kao standard.
Takođe napominje da je tijelu potrebna masnoća kako bi apsorbovalo svojstva vitamina i minerala, na primjer kalcijuma i vitamina D.
Dr Kori ipak upozorava da postoji opasnost od konzumiranja prevelike količine mlijeka.
„Trebalo bi da imate na umu da, ako konzumirate previše masti, to može da bude štetno. Malo je vjerovatno da ćete preterati s tim, ali i to je moguće“, rekao je doktor.
Ljudi koji piju mlijeko kao posebnu namirnicu trebalo bi da se drže samo jedne ili dvije čaše dnevno. I nutricionista Husein i dr Kori kažu da prvenstveno koriste mlijeko koje sadrži dva odsto masti u svakodnevnom životu, ali će ovseno mlijeko koristiti u kafi i u kombinaciji sa drugim namirnicama, prenosi Index.hr.