Već pet godina posljednji četvrtak u godini rezervisan je za Gradiščane koji uz narodnu muziku, kuvano vino, ljutu šljivovicu i mezu na čačkalicu okupe na "zelenoj pijaci" obilježe godinu na izmaku. 

I dok su ljubitelji kuvanog vina i meze okružili sto na kojem se kuvalo vino, žene su okružile trojicu šarmantnih muzičara Jovu Jerkovića, Milu Vranića i Nebojšu Švraku koji su bili zaduženi za odlično raspoloženje na ovoj "Zimskoj pijaci".

Na uvo su im šaputale želje, a na Jovinu harmoniku stavljale marke.

“Mi smo danas ovdje sa narodom, sviramo narodnu muziku i lijepo nam je. Atmosfera je ljepša nego u nekom prestižnom restoranu. Ne mogu više pričati, evo žene traže kolo da se malo zagriju“, rekao je Jovo Jerković.

Na ovom zimskom okupljanju u gradu na Savi mogla se popiti i medovača. Pčelar Saša Tomić izložio je mnogo toga, od pčelinjeg proizvoda do rakije medovače.

„Navikli smo da se družimo sa narodom. Pčelari su inače ljudi iz naroda, gdje ima meda i pčelara, tu se i prsti oblizuju. Podržavamo  ovakve akcije“, rekao je Tomić.

Posjetioci su mogli i da uživaju i u čašici ljute šljivovice Dragana Borkovića, zvanog Mungos.

„Dižem čašu rakije, za sve kupce na pijaci najprije. Drugu čašicu dodajemo za nas što prodajemo, a treću, svima za sreću“, rekao je Borković, inače vjerni pratilac portala Aloonline.ba.

I da bi slika bila što vjerodostojnija i reporter, autor fotografija i teksta, probao je kuvano vino. „Zimska pijaca“ nastavlja da živi.