Dok se nižu restorani brze hrane upitnog kvaliteta Banjaluka ima gurmansko oružje koje odolijeva globalnom trendu fast fooda –ćevap. I to ne bilo koji, onaj sočni banjalučki u pločicama, serviran u natopljenoj lepinji.
U ovu gurmansku delikatesu ne stavljate kajmak, osim ako želite da uvrijedite Banjalučanina koji vas je sa ponosom poveo u raj za gladna nepca. A, kako je sve počelo?
Iako postoji više legendi o nastanku banjalučkom ćevapu, Banjalučanima je najpoznatija, pa samim tim i najtačnija, ona o Muji Đuzelju i poznatoj 1923. godini kada je porodica Đuzelj otvorila ugostiteljski objekat u gradu na Vrbasu. Nakon nekog vremena Mujo Đuzelj stvara nešto što će postati gastronomski simbol grada i regije – ćevap u pločici koji je služio u ćevabdžinici "Kod Muje".
Gastronomski brend odolijeva globalnom trendu brze hrane
Originalna receptura Mujinog ćevapa i danas se primjenjuje u njihovoj roštiljnici, a Mujin potomak Alen Smailagić iz Banjaluke kazao je za Aloonline.ba da je tajna dobrog banjalučkog ćevapa u kvalitetu mesa, ali i u tradiciji koja se prenosi među Banjalučanima.
- Banjalučki ćevap kao gastronomski brend je samostalan u čitavoj regiji i prilično odolijeva globalnoj potražnji za brzom hranom. Porodice u Banjaluci imaju naviku da zajedno odu na ćevape. Nekome je to navika, nekome tradicija, ali je očigledno da je poštuju mlađe generacije koji su česti gosti ćevabdžinica – ispričao je za Aloonline.ba Smailagić čija porodica decenijama vodi najstariju ćevabdžinicu u Banjaluci.
Na pitanje da li banjalučki ćevap odolijeva sve većoj popularizaciji brze hrane, Smailagić tvrdi da praksa pokazuje da uspijeva.
- Banjalučki ćepav, može se reći, na našim prostorima pobjeđuje globalne "fastfood" lance. Čak je primjetno da je posljednjih godina sve popularniji među drugim vrstama ćevapa – tvrdi on.
Ističe da je zinteresovanost za ćevapima velika, naročito među lokalnom stanovništvu. Jedini je problem, tvrdi on, globalni porast cijena koji iz nekog razloga ne utiče na smanjenje potražnje za ovom banjalučkom delikatesom.
Ćevap protiv "McDonaldsa"
Ovo potvrđuje i podatak da je filijala svjetskog lanca brze hrane "Mc Donalds" u Banjaluci poslovala nešto duže od dvije i po godine, nakon čega je zatvorena. Iako su mnogi dolazili u tzv. "Mek" nakon nekog vremena odustajali su, jer su cijene bile previsoke za naše standarde, a ukus ništa boljji od domaćeg roštilja, ako ne i lošiji. Ovome svjedoči i porast broja mlađih posjetilaca banjalučkim ćevabdžinicama posljednjih godina.
- Mogu da odu u pekaru, da ponesu nešto od kuće, ali kada počne školska godina, dolaze kod nas. Naročito je velika gužva tokom velikih odmora – kazala je radnica druge ćevabžinice.
Banjalučka delikatesa zaštićen brend
Podsjećamo, 2. oktobra 2024. godine Udruženju za očuvanje garantovane tradicije specijaliteta banjalučkih ćevapa je u Gradskoj upravi Banjaluka dodijeljeno rješenje za registraciju garantovano tradicionalnog specijaliteta banjalučki ćevap.
https://aloonline.ba/vijesti/mnogima-omiljeno-jelo-banjalucki-cevap-upisan-u-registar-tradicionalnih-specijaliteta/
Tada su predstavnici Grada kazali da će svi oni koji budu željeli da nazovu imenom "banjalučki ćevap" svoj proizvod morati da poštuje propisanu proceduru, proces proizvodnje, sastojke i recept – bilo gdje da ga pripremaju.
Specifičnosti banjalučkog ćevapa
Kako je objasnio Alen Smailagić, može se nazvati banjalučki ćevap samo ako je u njemu 100 odsto junetina i ukoliko je specifičnog izgleda.
- Sastoji se od četiri individualna manja ćevapa spojena u jednu pločicu. Takođe, meso mora biti juneće. Ukoliko neko stavi teletinu ili svinjetinu, to više nije banjalučki ćevap i riječ je o nekom neimenovanom jelu i individualnom receptu. Izdvaja ga fizički izgled – ispričao je Smailagić.
Anketa: Banjalučani između ćevapa i brze hrane
Pitali smo mlade šta im je draže: banjalučki ćevap ili brza hrana, ovo su neki od njihovih odgovora.
- U posljednje vrijeme, iako sam veliki mesožder, pazim sta jedem i gdje kupujem. Tako je i kada nemam vremena da spremam hranu. Naručim ćevape iz meni poznatog lokala, jer znam da nabavljaju meso od provjerenih ljudi i farmi, dok za ove druge fast food opcije nisam baš siguran – kazao je je mladi Banjalučanin.
Sličnog stava je i njegova prijateljica. Kaže, specifičan ukus je ono što je stalno vraća ovoj hrani.
- Iskreno, jedem i "fastfood", ali sam odana našem ćevapu. Probala sam i sarajevski i novopazarski, ali to nije to. Banjalučki je definitivno specifičan i drugačiji, za nas Banjalučane odiše tradicijom – ispričala je ona za naš portal.
Ima i onih kojima je svejedno, ali njih je malo.
Banjalučki prvi u regiji
Da li zbog specifičnog izgleda pločice, pa se sokovi zadržavaju u mesu, ili namočene lepinje u njegovoj masnoći – banjalučki ćevap se izborio za status prvog ćevapa u ovoj regiji zbog čega je od prošle godine i zaštićeni brend.