Ali, ljubitelji dobrog zalogaja, pogotovo roštilja znaju da Beba spravlja najbolje feferone u kraju. Svježe i kisele. U pitanju je stara autohtona sorta ljutih papričica, od kojih se otvara apetit i probava funkcioniše besprekorno.

„Obično od mene kisele feferone naručuju vlasnici roštiljnica. Jer kad gost zagrize feferonu, mora brzo da zagrize ćevapčić ili pljeskavicu, a pivo ili sok ispiju do kraja. I eto posla. Na kraju zadovoljni svi i gosti i  ugostitelji. Inače ovo je stara sorta ljutih papričica. Dovoljno je dnevno pojesti po jednu i sve funkcioniše kako treba u organizmu. I na muškoj i na ženskoj strani“, tvrdi kroz smijeh Beba.

Uzgajanje ove paprike nije toliko zahtjevno. Potrebno je nađubriti zemljište, često ga zalijevati i rahliti, da bude prozračno. Onda su paprike brojnije i ljuće.

„Ove feferone su posebna priča u kasnu jesen i u zimu kada su u toku svinjokolji Koristimo ih i u raznim čorbama, gulašu i paprikašu u kotliću.Otvaraju apetit i podstiču na  piće, a to je dobra kombinacija“, objašnjava Beba Barišić.

Kažu, da što je papričica sitnija ona je i ljuća.Nekada su bila takmičenja u brzom kušanju feferone. Osim u svježem i kiselom stanju  domaćice ih znaju uplesti u vijenac ili nanizati na konac, osušiti i tako posluživati cijele godine. U najrodnijim godinama ova vrijedna domaćica ubirala je i pet kanti feferoni. Biće ih i ove sezone, ali upola manje.